Aktiniidiat pole tarvis keeta

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiniidiast võib teha kõiki hoidiseid nii, nagu oleme harjunud töötlema küpseid karusmarju.
Aktiniidiast võib teha kõiki hoidiseid nii, nagu oleme harjunud töötlema küpseid karusmarju. Foto: Peeter Kümmel

Aktiniidiamarjades peitub tõeline C-vitamiini-pomm ning oleks lausa kuritegu neid keeta ja kuumutada. Seega tuleks aktiniidiat süüa võimalikult naturaalselt ja hoidistamisel mõelda C-vitamiini säilitamisele.

Aktiniidia sobib valminult magusate ja soolaste salatite koostisesse, säilitades kogu oma biokeemilise väärtuse, see täiendab teisi salatikomponente, lisab värvi, lõhna ja maitset. Salatisse lisamisel lõika aktiniidia väiksemateks seibideks või veeranditeks. Väiksemad viljad litsu puunuiaga laiaks.

Toorhoidiste valmistamiseks võta värsked marjad ja hõõru puruks kahekordse suhkrukogusega. Saadud mass aseta kohe eelkuumutatud hermeetilistesse purkidesse ja sulge õhukindlalt. Säilita jahedas ühtlase temperatuuriga pimedas hoiuruumis. Katsed näitavad, et selline hoidis säilitab kolme aasta jooksul peaaegu kogu C-vitamiini.

Katsed on samuti näidanud, et pärast aastast sügavkülma säilib aktiniidiate C-vitamiinist 75–90 protsenti. Sügavkülmutamiseks võta puhastatud, pestud ja poolitatud aktiniidiad, kihita koos suhkruga vahekorras 1:1 sügavkülmatopsidesse, aseta mõneks päevaks külmikusse ja seejärel sügavkülmuta.

Ilusamad ühesuurused aktiniidiaviljad pese, nõruta ja aseta ühekordse kihina pappalusele, sügavkülmuta. Pärast külmumist aseta viljad väiksematesse sügavkülmatopsidesse või kilekottidesse ja pane taas sügavkülma.

C-vitamiini-rikka moosi tegemiseks võta kilo pehmeid, kuid mitte veel päris valminud marju, kilo suhkrut ja veerand klaasi vett. Valmista suhkrusiirup, lisades tasasel tulel veele pidevalt segades suhkrut. Sega keevasse siirupisse marjad, kuumuta 3–5 minuti ja võta keedus tulelt. Lase seista kaanega kaetud nõus 6–8 tundi, kuni marjad vajuvad põhja. Nüüd kuumuta tasasel tulel 20 minutit ja vala hoidis purki. Purgid sule õhukindlat ja säilita ühtlase jaheda temperatuuriga pimedas hoiuruumis. Selliselt valmistatud aktiniidiad sisaldavad peaaegu 900 mg% akorbiinhapet, aasta pärast 800 mg%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles