Melon sobib küpses eas naisele

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melon on küllalt energiarikas, 100 g annab 30–42 kcal energiat, teiste kõrvitsalistega võrreldes paras energiapomm.
Melon on küllalt energiarikas, 100 g annab 30–42 kcal energiat, teiste kõrvitsalistega võrreldes paras energiapomm. Foto: AFP, Scanpix

Soe suvi soosis isegi Eestimaal korralikku melonisaaki, lisaks on müügil lõunamaise päikese all kasvanud melonid, mis on pungil täis tervisele kasulikku. Isegi melonikoor on abiks haavade ja akne korral.

Melon sobib eelroaks või desserdiks, lisandiks salatite või liharoogade juurde. Melonit tarvitatakse peamiselt toorelt, puuviljasalatites, melonikuubikuid ja -viile võib serveerida koos jäätise, vahukoore, kohupiimakreemi ja kodujuustuga. Värsketele kuubikutele sobib kastmeks mahedam majonees ja maitsestamata jogurt.

Melonilõike võib maitsestada pruuni suhkru, mee ja värskelt riivitud ingveriga. Poest ostetud melonit võiks lasta toatemperatuuril veidi järelvalmida. Täiesti küps melon on väga aromaatne ja veidi õlika koorega.

Melon toidus

Klassikalist ühendust – melon singiga – ei kiida toitumise asjatundjad heaks. Segatult muu

toiduga, eriti loomsete toiduainetega, võib melon tekitada kõhupuhitust või kõhulahtisust.

Hooajal on kasulik süüa 300–600 g melonit päevas. Eriti soovitatakse melonit süüa 2–3 tundi pärast kosutavat lõunasööki ja õhtulgi vähemaga piirduda. Melonimahl sobib hästi õuna- või tomatimahlaga.

Melon on küllalt energiarikas, 100 g annab 30–42 kcal energiat, teiste kõrvitsalistega võrreldes paras energiapomm. Eriti soovitatakse seda last ootavale, samuti üleminekueas naisele. Suure fruktoosisisalduse tõttu sobib hästi suhkruhaige toidulauale.

Mida kollasem-oranžim on meloni viljaliha, seda rohkem sisaldab see beetakaroteeni, millest organism sünteesib kergesti A-vitamiini. Seega tugevdab melon immuunsüsteemi ja tagab normaalse kasvu ja arengu.

Bioaktiivsetest ainetest väärib esiletõstmist superoksiidi dismutaasi ja foolhappe sisaldus (100 g melonis 24μg), mis koos teineteist täiendavad. Enim on neid eluliselt tähtsaid aineid dessertmelonis ehk kantaluubis. Ensüüm superoksiid dismutaas on tõhus oksüdatiivse stressi maandaja, pidurdades rakkude vananemist. Seega on melon väga tähtis köögivili vanema inimese toidus, aga ka Alzheimeri tõve ja epilepsia leevendajana

Foolhapet on vaja viljastamiseks ja loote normaalseks arenguks, veel sündimata lapse tervise tagamiseks, valkude, rasvade ja süsivesikute ainevahetuseks, närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks, DNA ja RNA sünteesiks, punaste ja valgete vereliblede moodustamiseks, aju õigeks funktsioneerimiseks, vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks ja maksa töö tõhustamiseks.

Melon on hea loodusliku räni allikas. Räni on kõhre ja luukoe moodustumisel hädavajalik. Räni aeglustab vananemist, tugevdab veresoonte seinu, on luukoes vajalik kaltsiumi sidumiseks.

Turgutab vanurit

Rahvameditsiinis hinnatakse melonit reumaatiliste haiguste ja podagra ravis. Aitab leevendada ateroskleroosi ja on eaka hea turgutaja. Nagu arbuuski soodustab kuseeritust. Ravikuuriks soovitatakse juua 2–3 klaasi meloni mahla päevas. Selline ravi on eriti tõhus kroonilise köha ja angiini ravis. Ravikuur kestab paar-kolm nädalat, siis pidada mõni nädal vahet. Radikuliidihaige võib juua 3 korda päevas kolmandiku klaasi melonimahla 15–20 minutit enne sööki.

Allergiliste reaktsioonide ja vaevuste vähendamiseks võib teha melonivanne: valada vannivette 1 klaas värsket melonimahla, vannis olla 25–30 minutit. Seejärel loputada ihu sooja veega üle. Üks ravikuur koosneb 10 vannist. Vajadusel võib protseduuri korrata.

Ravimina ei tohiks alahinnata meloni seemneid. Eriti soovitatakse seemneid koos meega süüa meestel, et tõsta potentsi. Päevane raviannus 2 g kuivatatud kooritud meloniseemneid. Suuremad annused võivad tekitada seedehäireid ja avaldada seega vastupidist toimet.

Värske melonikoor aitab leevendada väiksemate põletuste valu, verevalumeid ja pindmisi nahahaavu. Selleks on vaja haiget kohta melonikoore seesmise poolega kergelt hõõruda või hoida 10–15 minutit ja seejärel asetada peale steriilne side või plaaster.

Kosmeetikas soovitatakse poorse ja urbse näonaha ja akne korral teha õhtuti värske meloni maske. Selleks mikserdada meloni viljaliha pastataoliseks massiks, määrida see mitmekordsele marlile, asetada 15–20 minutiks näonahale ja seejärel nägu sooja veega pesta. Nii toimida nädal aega.

Melon ei sobi hästi kokku rõõsa piima ja alkoholiga – nende koosmõju tekitab seedehäireid. Samuti ei soovitata värsket melonit süüa tühja kõhuga, siingi kaasnevad ebamugavustunne ja seedehäired. Ka last imetavale emale pole melon hea, see koormavat lapse seedeelundkonda.

• Meloni-banaanismuuti

2 klaasi melonikuubikuid, 1 banaan ja peotäis jääkuubikuid. Koori banaan, tükelda väiksemaks ja aseta mikserisse. Lisa meloni- ja jääkuubikud, mikserda ühtlaseks massiks ja serveeri kohe.

• Meloni- astelpajusmuuti

1,5 klaasi melonikuubikuid, 1/2 klaasi värskeid või sügavkülmutatud astelpajumarju, maitse järgi mett, 1 kuhjas sl värskelt hakitud piparmündi- või melissilehti. Aseta kõik komponendid mikserisse, mikserda ühtlaseks massiks ja serveeri kohe. Värskete astelpajumarjade korral lisa juba mikserisse peotäis jääkuubikuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles