Künnivõistluse panid kinni tuntud tegijad

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Künnivõistlused korraldati põllul, mille andis kasutada Kehtna Mõisa OÜ.
Künnivõistlused korraldati põllul, mille andis kasutada Kehtna Mõisa OÜ. Foto: Riina Martinson

Nädalavahetusel Raplamaal Kehtnas toimunud Eesti künnimeistrivõistlused võitis pöördatrade klassis Jüri Lai, kellel varem juba ette näidata 11 Eesti meistritiitlit ja osalemist maailmameistrivõistlustel. Tavaatrade klassis noppis võidu Raido Kunila, kellel see 11. meistritiitel.

Võitnud mehed sõidavad Eestit esindama järgmisel aastal USAs toimuvatele kündmise maailmameistrivõistlustele.

Kunila tõdes, et meistritiitli peale käis rebimine kahe konkurendiga: Kaspar Järvala ja Indrek Zilenskiga. „Nagu igal aastal. Vaheldumisi need võidud meil tulevad,” nimetas ta.

Varem traktoristina töötanud Kunila teeb nüüd igapäevatööd hoopis puiduettevõttes ja kündmisvõistlustel osalemine on omamoodi hobiks saanud. Maailmameistrivõistlustel käis mullu Keenias.

Enne võistlusi saab Kunila kündmist harjutada paar päeva. „Rohkem kulub aega adra ehitamisele ja täiustamisele. Igasuguseid ümberehitusi tuleb pidevalt teha. Traktorit ja atra tuleb kokku sobitada, see töö ei saa kunagi valmis,” rääkis mees.

Künnivõistluse esimesel päeval kündsid osalejad kõrrepõldu, teisel päeval toimus rohumaakünd. Võistluse peakohtunik oli äsja maailmameistrivõistlustelgi kohtuniku ülesandeid täitnud Taavi Võsa, objektiivsuse tagamiseks oli ka paar väliskohtunikku kohale kutsutud.

Kui „pärisvõistlusel” osalejad teadsid väga täpselt, mis neid ees ootab, siis tuntud inimeste ehk VIP-künnil osalejatest mõned olid vast varem traktoriga sõitnud, mõni istus aga põllutöömasina rooli esimest korda. Just nemad astusid pärast vagude ajamist traktori pealt maha, nägu päiksena säramas. „Nii äge! Sellist kosmosetehnikat poleks osanud oodatagi, autod on tühine asi sellise tehnika kõrval,” muheles muusik Tõnu Raadik pärast elu esimeste vagude kündmist.

Teine VIP-kündja, toiduliidu juht Sirje Potisepp ütles, et kui ettepanek kündma tulla tehti, ei mõelnud ta kaua. Eriti kui sai teada, et kündmine tuleb samas kandis, kus ta kunagi rallit sõitmas käis. Nii tõmbaski ta oma rallikostüümi selga ja kohal oligi.

Potisepp mainis, et temal kui maalapsel on traktoritega kokkupuudet olnud küll ja isegi kündmist on proovinud. Tõsi, väga ammu ja hoopis teise masinaga. „Isal oli kaks traktorit ja minu viimased kündmised jäid aega, kui olin üheksa-aastane. See toimus „sakslasega” – kõik vanemad mehed teavad, millega tegu,” meenutas ta.

Ka aasta põllumees, Trigon Dairy Farming Estonia ASi juht Margus Muld ütles, et on traktoriga sõitnud küll, kündnud aga mitte ja uus kogemus oli tallegi väga põnev.

Veel osalesid VIP-künnil Kehtna vallavanem Indrek Kullam, miss Raplamaa 2018 esimene printsess Alondra Saar ja Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet, kelle vaod ka lõpuks ilusaimaks tunnistati.

Värvi lisas hobukünnivõistlus, mille võitis Eve Haggi. Lisaks sai Kehtnas uudistada vanatehnikat ja kõige moodsamaid põllutöömasinaid. Toimus ka tractor pulling ehk traktorite jõukatsumine raskuste liigutamises.

VÕITJAD

Meistrite klass: TAVAADRAD

Raido Kunila (Dotnuva Baltic)

Kaspar Järvala (Kaspar Järvala Künniklubi)

Indrek Zilensk (Kesa Agro OÜ)

Mark-Hubert Heil (Flint Kaubandus OÜ)

Keit Uusen (Olustvere TMK)

Meistrite klass: PÖÖRDADRAD

Jüri Lai (Stokker Agri AS)

Priit Puuorg (Kaspar Järvala Künniklubi)

Indrek Mägi (Olustvere TMK)

Vabaklass: PÖÖRDADRAD

Mart Raudsep (Väikemetsa talu)

Mart Kiiskküla (INTRAC Eesti AS)

Noorkündjad: TAVAADRAD

Maiko Runtal (Olustvere TMK)

Andres Tamm (Baltic Agro Machinery / Vinni Vald)

Graivo Hallikas (Olustvere TMK)

Tom Adamson (Olustvere TMK)

Keido Õunapuu (Olustvere TMK)

Allikas: Eesti Künniselts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles