Traditsiooniline Olustvere hoidistemess toimub tänavu juba 14. korda

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere hoidistemess 2017. aastal. Pilt on illustratiivne.
Olustvere hoidistemess 2017. aastal. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval, 22. septembril toimub Olustveres juba 14. korda hoidistemess ja neljandat korda kohaliku toidu laat, kus piirkonna toiduentusiastid ning väiketootjad üle kogu Eesti toovad maitsmiseks ja ostmiseks välja parimad palad ning joogipoolise. 

Samaaegselt toimub Olustveres ka rahvusvaheline koolinoorte künnivõistlus ning ulatuslik põllumajandustehnika esitlus. Üritus toimub Eesti toidu kuu raames.

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli juhi Arnold Pastaku sõnul on suur rõõm näha noorte kasvavat huvi hoidistamiskultuuri ja Eesti tooraine vastu. «Hoidistamine on populaarsust kogumas ka noorte hulgas, mille heaks tõestuseks on erinevate kutsekoolide noorte osalemine meie üritusel. On hea meel näha, et juba 14 aastat tulevad inimesed Olustverre, et nautida kvaliteetset Eesti toitu ning toovad seejuures endaga kaasa lisaks traditsioonilistele retseptidele ka uued ja loomingulised kompositsioonid,» lisas Pastak.

Noorte huvi kasvab

«On rõõm tõdeda, et hea toidu valmistamise kunst on muutunud järjest hinnatumaks. Eesti toit algab kodust ja isetehtud hoidised on olnud ajalooline osa meie rahvusköögist. Rõõm on näha, et ka noorte hulgas on huvi selle kunsti vastu järjest kasvamas. See, et Olustveres toimuvad koos nii noorte rahvusvaheline künnivõistlus kui ka hoidistemess, on kena sümbol kogu toidutootmisahela elujõulisusest,» lisas Maaeluministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai.

Messi algusest peale on info jagamine ja hoidiste kokkukutsumine käinud ka läbi Eesti Külaliikumise Kodukant võrgustiku. «Tihti on nii, et kui inimene tuleb esimest korda vaatama, siis järgmisel aastal on ta juba oma hoidistega platsis. Igal perenaisel on ju hoidiseid, mis saanud kodustelt kiidusõnu - hoidistemessil saab oma tegemisi laiemale ringile näidata,» rääkis Kodukant Tartumaa juhatuse liige Külli Pann.

Toimub ka hääletus

Ürituse raames saavad külastajad hääletada ka enda lemmikhoidiste poolt - rahvahääletuse tulemusena valitakse kolm parimat magusat ja soolast hoidist ning kolm külastajaid enim üllatanud hoidist. Lisaks valib VIP külalistest koosnev žürii ka enda hinnangul parima.

Žüriisse kuuluvad: Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov (žürii esimees), Maaleluministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai, Riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder,  ettevõtja ja endine tippsportlane Kaido Höövelson, laulja Jaan Elgula, laulja Toomas Lunge, Olustvere Teenindus- ja Maamaanduskooli direktor Arnold Pastak ja Maalehe tarbija lisa «Targu Talita» vastutav toimetaja Jana Rand.

Hoidistemessi raames toimub ka sel aastal rahvusvaheline koolinoorte künnivõistlus. Neljandat aastat toimuval kohtumisel astuvad võistlustulle 34 noort 10 erinevast riigist.

Üritusel toimuvad erinevad töötoad ning meelelahutuse eest kannavad hoolt Pärnatalu lõõtsapoisid ja ansambel Justament. Päeva juhib Venno Loosaar. Olustvere Poiste juhendamisel toimuvad ka traktori- ja kombainisõidud, põhupallidel hüppamine, praktilised harjutused koppadega ning sõidud hobustega.

Lisaks toimub eraldi ka Maalehe hoidistekonkurss, kus valitakse välja kolm parimat ja antakse välja Maalehe eripreemia. Konkursi võidutöö võtab Põltsamaa Felix järgmisel aastal tootmisse.

Sissepääs üritusele maksab 1 euro, hoidiste mess ja kohaliku toidu laat algavad kell 11 ja künnivõistlus juba kell 8. Rohkem infot: https://www.olustveremois.ee/syndmus-2060718170726-37-sundmused.html

Hoidistemessi ja kohaliku toidu laata korraldab Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool.

Septembris Maaeluministeeriumi eestvedamisel neljandat korda toimuv Eesti toidu kuu ühendab pea 30 kodumaisele toidule pühendatud üritust ja festivali ning on sel aastal pühendatud Eesti Vabariigi juubelile. 13. oktoobrini kestva Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla ka mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat toitlustus- ja majutusettevõtet, kes pakuvad välja oma nägemuse Eesti hommikusöögist. Lähemalt saab Eesti toidu kuust lugeda ning endale osalemiseks meelepärase ürituse valida aadressil www.eestitoit.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles