Praegu on parim aeg muru külvamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvituma võiksid murulibled jääda kuue kuni kümne sentimeetri pikkusena.
Talvituma võiksid murulibled jääda kuue kuni kümne sentimeetri pikkusena. Foto: Liisi Ploom/ Valgamaalane

Praegu, mil õhk üsna soe veel, vihma sajab piisavalt ja muld pole kevadiselt külm, on parim aeg muru külvamiseks. Nüüd külvatud muru jõuab veel enne talve rohetama hakata.

Ka tasub muru parandustööd ette võtta veel sügisel ja mitte kevadele lükata. Kui muru pinna sisse on lohud tekkinud, võib neid tasapisi mulla ja liiva seguga täita. Panete natuke pinnast lohku juurde, lasete murulibledel läbi kasvada ja siis lisate taas täidet.

Septembri keskpaigas on veel viimane aeg murule sügisväetist anda. Võib osta spetsiaalset muru sügisväetist, aga sobib ka aia sügisväetis.

Järgmiseks nädalaks lubatakse taas 20 soojakraadi ja niita saame ilmselt veel õige mitu nädalat. Septembri lõpust peab hakkama tasapisi niidukõrgust tõstma. Kõige levinum on soovitus, et talvituma võiksid murulibled jääda kuue kuni kümne sentimeetri pikkusena.

Kel suve jooksul murusse sammal tekkinud ja tahab sellest vabaneda, siis poodides on müügil samblatõrjega väetisi, aga heaks tõrjevandiks on ka tavaline puutuhk. Kui sammal pärast tõrjet pruuniks tõmbunud, saab selle lihtsa vaevaga välja riisuda.

Tasub teada, et samba tekke peapõhjused on vari, liialt tihe muld ja liiga madal niitmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles