Tootmisjäägist valmis võidutoode

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa parim toidumeene 2018 on MTÜ Roheliselt Värske Elu mustasõstramaius, mille mõtlesid välja Kadri Kontkar ja Merle Einola.
Pärnumaa parim toidumeene 2018 on MTÜ Roheliselt Värske Elu mustasõstramaius, mille mõtlesid välja Kadri Kontkar ja Merle Einola. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa maitsete aasta lõikuspeol kuulutati parimaks toidumeeneks mustasõstramaius, mis valmib mahlapressimise ülejääkidest.

Vändra kandis tegutseva Kaatarusaare talu perenaine Kadri Kontkar on maiust valmistanud juba kuus-seitse aastat. Ta kasvatab oma tunnustatud mahetalus musti sõstraid, millest pressib välja mahla. Tavaliselt visatakse mahlateost ülejäävad seemned ja kestad minema, aga kuna need on täis tervisele väga kasulikke aineid, hakkas Kontkar massile rakendust otsima ja nii mõttetöö tulemusel maius sündiski.

Marjakestad ja -seemned tehakse püreeks, pressitakse kokku ja kuivatatakse. Kuivanud massist lõigatakse väikesed tükid, rullitakse kokku, lõigatakse seibideks ja veeretatakse mustasõstrajahus.

Kontkar ütleb, et võit tuli talle suure üllatusena, aga kuna tänavu oli suurepärane mustasõstra-aasta, siis nõudluse kasvades saab maiust tavapärasest rohkem valmistada. Seni müüb ta maiust valdavalt talupoodides.

Pärnus elav toidublogija Ragne Värk, kes kuulus toidumeene valimise komisjoni, kiidab võiduka mustasõstramaiuse maitset. Tootele annab palju juurde kangajääkidest valmistatud huvitav pakend.

Parimate toidumeenete konkurss otsis Pärnumaale iseloomulikke tooteid, mida oleks külastajal tore kingitusena kaasa võtta. Kui seni peab inimene poes ise nuputama ja otsima, mida meenena kaasa osta, siis tulevikus peaks söödavate suveniiride valik esinduslikum olema.

Pärnumaa maitsete aasta projektijuht Kadi Elmeste räägib, et plaanis on hakata kokku panema Pärnumaa toodete komplekte, mida näiteks turismiinfopunktist, taluturult ja mujalt osta saab.

Tänavu esimest korda toimunud konkursile laekus 76 toodet, võitjad valiti neljas kategoorias. Pärnumaa parimaks leivaks kuulutati MTÜ Roheliselt Värske Elu puuviljaleib. Uudistoodete kategoorias oli žürii lemmik Kristi Lehtla pärnaõietee komplekt. Eripreemia parima loo eest anti Otto talu kartulivorstidele, parimaks lennureisile sobivaks meeneks hinnati Kapteni talu ahvenakrõpse ja parim Pärnumaa joogimeene on Jaanihanso jääsiider.

Värk räägib, et tooteid tuli konkursile üle ootuste palju – ligi pooled toodi kohale viimasel päeval. „Üllatavalt hea mulje jäi toodetest. Kui pakendeid oli nii- ja naasuguseid, siis maitsed olid enamikul viimase peal paika timmitud. Palju ääretult maitsvaid asju,” rõõmustab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles