Gladiool sünnib ka patta panna

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui soovid külalisi üllatada, täida gladiooliõied salatiga. Saad tervisliku ampsu – mida värvikamad gladiooliõied, seda rohkem on neis tervislikke taimseid värvaineid.
Kui soovid külalisi üllatada, täida gladiooliõied salatiga. Saad tervisliku ampsu – mida värvikamad gladiooliõied, seda rohkem on neis tervislikke taimseid värvaineid. Foto: Elmo Riig

Küllap on paljudele aiapidajatele üllatus, et suvelõpu lemmikut – gladiooli saab peale vaasipistmise kasutada toidu- ja ravimtaimena.

300 eKr oli gladiool Aafrikas tuntud kui tülikas teraviljapõllu umbrohi. Gladiool ehk kuremõõk (Gladiolus) kuulub võhumõõgaliste sugukonda (Iridaceae), kus on uuematel andmetel peaaegu 250 liiki mitmeaastaseid mugulsibulatega rohttaimi. Enamik pärit troopilisest Aafrikast, peamiselt lõunaosast. Eriti rikkalik on looduslike liikide asurkond Kapimaal – 116 liiki gladioole.

Eestis kasvab looduslikult üks gladiool – punakaslillade õitega niidu-kuremõõk (Gladiolus ibricatus). See liik kasvab Tartu ja Pärnu ümbruse niisketel niitudel, Soomaal, harvem Abrukal. On looduskaitse all.

Mitmekülgne ravimtaim

Mugulatõmmist kasutati rahvameditsiinis neerukivide ravis ja anti lapsi imetavatele emadele, et rinnapiima rohkem tuleks. Hiljem hakati hautatud mugulaid lisama leivatainale selle maitsvamaks muutmiseks. Kreeka antiikaja loodusteadlane ja arst Pedanius Discorides soovitas gladioolimugulaid süüa seksuaalse erutuvuse tõstmiseks, seda olenemata soost.

Gladiooli on rahvameditsiinis tarvitatud külmetushaiguste ja kõhuhädade vastu. Nagu küüslauk, nii ka gladioolimugul on toorelt suuremas koguses söömiseks mürgine. Samas on toorelt pressitud gladiooli mugulamassil tugev antibakteriaalne toime, massi kasutati haavade polsterdamiseks.

Neerukivitõbe ja allergilisi reaktsioone leevendava tõmmise saab nii: 2 tl puruks pressitud gladioolimugulatele vala peale 1,5 klaasi keeva vett, lase tund aega kaane all tõmmata. Kurna ja säilita külmikus. Võta 1 sl 3–4 korda päevas enne sööki.

Naha allergiliste reaktsioonide leevendamiseks võib teha kuivatatud jahvatatud mugulatest vesitõmmist. Selleks võta 1 kuhjas tl mugulajahu, vala peale klaas toasooja vett, lase 12 tundi jahedas seista ja kurna. Säilita külmikus ja kasuta ärritunud nahapindade tupsutamiseks.

Mugulatõmmis reumaatikutele. Võta liitrine purk ja täida väikesteks tükkideks lõigutud gladioolisibulatega, vala peale kange viin, sulge õhukindla kaanega. Lase pimedas toasoojas kohas nädal aega seista. Määri sellega hommikul ja õhtul valutavaid liigeseid.

Nagu küüslaugu, nii ka gladioolimugulate värske mahlaga immutatud tampoonid aitavad nohu leevendada. Selleks aseta värske mahlaga immutatud 2 cm pikkused marlitampoonid ninasõõrmetesse. Tampoonid asenda värskelt immutatute vastu 3–6 korda päevas.

Teeb road maitsvamaks

Toidutaimena on hinnatud gladiooli noored lehed, mis sisaldavad C-vitamiini 540 mg% (kolmteist korda rohkem kui apelsin) ning tärklise- ja suhkrurikkad mugulsibulad, mis küpsetatult maitsevad nagu söödavad kastanid.

Lehti tarvitatakse ravimites ja toidus enne õievarre moodustumist. Värsked lehed lõika terava noaga väiksemaks, vala peale kuum vesi, lase jahtuda, kurna ja kasuta kohe kui vitamiinirikast toniseerivat jooki. Samas sobivad noored lehed suppidesse ja hautistesse.

Külalisi saad üllatada, kui täidad gladiooliõied salatiga ja serveerid neid laial kandikul. Erksavärvilisematesse õitesse passivad mereandide ja sõmera riisi salatid, roosadesse ja valgetesse õitesse sobib täidiseks peedi-küüslaugusalat, rosolje, vinegrett või merikapsasalat. Siin kehtib reegel: mida värvikamad gladiooliõied, seda rohkem on neis tervislikke taimseid värvaineid – antotsüaane ja flavonoide.

Väiksemad ja halvema kvaliteediga mugulsibulad puhasta, pese, lõigu tükkideks, kuivata ja jahvata jahuks. Jahu võib segada teiste jahude hulka küpsise-, keeksi-, tordipõhja-, vahvli-, klimbi- ja saiatainas. Gladioolimugula jahuga valmistatud küpsetised pidavat soodustama rinnapiima eritumist. Ilusamaid ja suuremaid mugulsibulaid saab kasutada toidus tervena või tükeldatuna.

RETSEPTID

Röstitud gladioolimugulad

Lao enam-vähem ühesuurused mugulad ühe- või kahekordse kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja tõsta 20–30 minutiks 220kraadisesse eelkuumutatud ahju. Lase veidi jahtuda, serveeri õlle, veini või kalja kõrvale.

Gladiooliomlett (üks mehine portsjon)

100 g hautatud gladioolimugulaid, 3 muna, 3 sl piima või toidukoort, 2 sl madeirat, 1 sl võid, maitseks veidi soola, jahvatatud muskaati, värskelt jahvatatud valget terapipart, praadimiseks õli. Mikserda kõik ühtlaseks massiks ja prae pannil väheses õlis mõlemalt poolt helepruuniks.

Pannkoogid gladioolimugula jahuga

3 muna, 2 kuhjas sl gladioolimugula jahu, 1 riivitud keskmine õun, sama palju riivitud muskaatkõrvitsat, maitse järgi soola ja pruuni suhkrut, soovi korral värskelt jahvatatud kaneeli, veidike õli praadimiseks. Klopi munad lahti, lisa jahu ja maitseained, mikserda korralikult läbi. Lisa riivitud õun ja kõrvits, sega ühtlaseks massiks. Prae lusikapannkoogid väheses õlis mõlemalt poolt helepruuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles