Õppida saab igaüks

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kutsehariduskeskuses on õppeprogrammi lisandunud kaks uut tasuta kursust: taimede ettevalmistamine talveks ja nooremaedniku 3. taseme kutseeksamiks valmistumine.
Pärnu Kutsehariduskeskuses on õppeprogrammi lisandunud kaks uut tasuta kursust: taimede ettevalmistamine talveks ja nooremaedniku 3. taseme kutseeksamiks valmistumine. Foto: Urmas Luik

Talunik, maaettevõtja ja aednik vajavad kõik uusi teadmisi ja oskusi, sest konkurents turul on tihe. Maa Elu uuris kooliaasta alguse puhul kutseõppeasutustelt, millised on kõige soovitumad kursused, kuhu põllumees, aednik või maal tegutsev väikeettevõtja saab ennast täiendama minna.

Maaeluhuvilistele mõeldud koolitusi on aina rohkem. Kui vanasti tähendas selline koolitus põllu- või loomapidamisoskusi ja aiandust, siis nüüd ulatub erialavalik toitlustusest ja käsitööst kuni psühholoogia ja kliendisuhtluseni välja.

Tänapäeval pööratakse üha enam tähelepanu täiskasvanud õppijale, kes soovib omandada uut eriala. Rohkem on neid, kes linnatöö kõrvalt hakanud pidama maakohta või aeda. Ametikoolis saab noor leida huvitava eriala ja kõrgharidusega keskealine töötav inimene lisaeriala, mis võib jääda hobiks või viia oma ettevõtte loomiseni.

Lisaks kaug- või päevaõppele saab osaleda koolitustel, millest paljud on täitsa tasuta.

Koolitustel pole piire

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli (www.olustvere.edu.ee) projekti- ja arendusjuhi Marika Šadeiko sõnul pakutakase täienduskoolitusi Eestis ohtrasti. „Meil on täienduskoolituskursustest populaarsed käsitöö, loomakasvatuse ja mesindusega seotud kursused. Samuti toidu tootmine ja valmistamine,” avaldab Šadeiko.

Selgub, et ka käsitöökoolitused on ülimenukad, need täituvad kohe pärast registreerimise avamist. „Kindlasti pole käsitöökoolitused nn huvihariduslikud. Osalejate seas on palju käsitööõpetajaid, kunstiringi juhendajaid, käsitöötoodete valmistajaid ja müüjaid muu tegevuse kõrvalt. Ka mesindus täitub kiiresti. Eesti on palju mesinikke, kes toodavad ja müüvad mett muu tegevuse kõrvalt.”

Šadeiko sõnul peabki maal elav inimene olema aktiivne ja ettevõtlik, et ära elada. „Maaelus on sageli põimunud põllumajandustootmine ja käsitöö, näiteks lambakasvatus ja lambavillast toodete tegemine, põllumajandustootmine ja toiduainete töötlemine, näiteks piimakarjakasvatus ning juustu ja muude piimasaaduste tootmine,” selgitab Šadeiko. Samuti ollakse huvitatud põllumajandustootmisest ja turismist. „Seetõttu ei saa piiri tõmmata, millised koolituskursused on seotud maaeluga ja millised mitte. 

Sel sügisel pakub Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool turismivaldkonna koolitusi, mis jällegi sobivad maaelu ja -ettevõtlusega.

Tööturu vajaduste järgi

Võrumaa Kutsehariduskeskuse (https://www.vkhk.ee/) täiskasvanute koolituse valdkonna juht Terje Kruusalu ütleb, et kool pakub täienduskoolitusi kõikides tehnoloogia- ja teenindusvaldkondades, mida maal ja maaettevõtluses vajatakse.

Populaarsemad kursused on projektide koostamine, finantseerimine ja juhtimine, aga ka personalitöö väikeettevõttes, samuti erialane inglise keel, vene keel teenindus- ja kaubandustöötajatele. Tahetute seas on aianduse baaskoolitus ja raamatupidamine.

„Uutest kursustest näiteks pikaajaliste koostöösuhete loomine klientide ja koostööpartneritega ning nõustamisoskuse arendamine meeskonnatöös.

Erialadest pakume tööturu vajadustele vastava hariduse arendamise programmi (PRÕM) toel põllumajandusettevõtetele keevitaja (osakutse poolautomaatkeevitaja) töökohapõhist õpet,” loetleb Kruusalu.

Maaettevõtja õpib projektikirjutamist

Haapsalu Kutsehariduskeskuse (https://www.hkhk.edu.ee/) õppe- ja karjäärinõustaja Liina Krips sõnab, et nende kool ei ole otseselt põllumajanduskool, kuid on neilgi kursusi, mis maaeluga kokku passivad.

„Välja võiks tuua hoidiste valmistamise koolituse, turismi- ja teenindusalase keeleõppe ning vanade katuste renoveerimise, hoolduse ja remondi. Arvan, et paljud meie koolitusnimekirja koolitused sobivad maaeluga: projektide algatamise, koostamise ja juhtimise koolitus,” loetleb Krips.

Maaeluga annab Kripsi sõnul sobitada teisigi erialasid. „Loodusgiid, kiviehituste restauraator, silmuskuduja, mööblirestauraator. Enamik meil õpetatavast sobib rakendamiseks maal.”

Pärnumaal popp aiakujundamine

Pärnumaa Kutsehariduskeskuses (https://koolitus.hariduskeskus.ee/) on samuti hulk kursusi, kuhu palju tahtjaid. Keskuse täiendus- ja ümberõppe teenistuse juhataja Sirje Pauskar ütleb, et tulemas on metsataimekasvatuse 40tunnine tasuta ja tasuline kursus.

„Koolitusel oli kevadel õppima soovijaid oli rohkem kui õppekohti. Samuti raietöölise 3. taseme kutseeksamiks valmistumise tasuta ja tasuline kursus täitus kiiresti.”

Sügishooajal pakub kool suure nõudluse tõttu eelmainitud koolitusi uuesti. „Väga palju huvilisi oli viljapuude ja marjapõõsaste kujundus- ja noorenduslõikuse tasuta koolitusele,” ütleb Pauskar. Novembris tulevad viljapuude ja marjapõõsaste kujundus- ja noorenduslõikuse kursused. „Gruppide täitumisel on võimalik õppida ka tasulistel kursustel,” selgitab ta. Keegi ei tohiks ukse taha jääda.

Hinnatud kursusi on veel. „Ajast aega on nõutud koolitus koduaiakujundus, mis algab oktoobris. Eesmärk on anda teadmisi koduaia kujundamisest, kompositsioonist, kujundamise materjalidest ja kasutamisest. Näpunäiteid jagatakse ilupuude ja põõsaste kohta, sortide valimisest kasvukoha tingimuste järgi. Osalejad saavad ideid ja oskusi koduaia kujundamiseks ja hooldamiseks,” räägib Sirje Pauskar

Õppeprogrammi on lisandunud kaks uut tasuta kursust: taimede ettevalmistamine talveks ja nooremaedniku 3. taseme kutseeksamiks valmistumine. „Mõlemad on suunatud inimesele, kes töötab selles valdkonnas või soovib lisateadmisi,” selgitab Sirje Pauskar.

Pärnumaa Kutsehariduskeskuse avalike suhete juht ja töökohapõhise õppe koordinaator Anneli Rabbi toob välja, et töökohapõhises ehk õpipoisiõppes käib praegu õppetöö arboristi, nooremaedniku ja metsakasvatuse erialal.

„Kuna huvi on suur ja õppegrupid täituvad kenasti, siis plaanime novembris avada töökohapõhises õppes lisaks uued õpperühmad arboristidele ja nooremaednikele.”

Järvamaa Kutsehariduskeskuse koolitusjuhi Ruth Türki sõnul on algaval sügisel nende koolis kõige soovitumad taimekaitse alus- ja täiendkoolitused, mida korraldatakse lisaks oma koolis toimuvatele ka mujal. Samuti on rohkelt koolitusi linnu- ja hobusekasvatajatele. Uued koolitused on hobuvarustuse parandamine-valmistamine, karja- ja ajajakoerte koolitus, infopäev alpakakasvatajatele.

Vaata veel muid õpivõimalusi Eesti kutsehariduskeskustes

Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool, www.vigalattk.ee

Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool, www.kehtna.edu.ee

Rakvere Ametikool, www.rak.ee

Luua Metsanduskool, http://luua.kovtp.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles