Pärnumaa maitsete aasta projektijuht Kadi Elmeste räägib, et Pärnumaal tegutseb palju kohalikust toorainest jooke valmistavaid suuremad-pisemad ettevõtjad. „Võtsime eesmärgiks serveerida vähemalt 100 jooki, aga registreerunud on juba 150 jooki,” rõõmustab ta.
Külastajad saavad maitsta mahlu, siirupeid, piimatooteid, kalja, teeseenejooki ja käsitsi valmistatud limonaade. Lisaks on looduslikku mineraalvett kuues versioonis, kolme sorti võilillekohvi ja kasepässiku vürtsiteed.
Juta Arujõe pakub külalistele hõõgmahla, mis on valmistatud kümnest marjasordist. „Samuti saab maitsta äsja talutoodete konkursil parimaks joogiks valitud Piesta vürtsikat õunajooki, mis on eriliselt maitsev joogipoolis ja igati oma tiitlit väärt,” lubab Elmeste.
Pärnumaa on tuntust kogunud oma veinitootjate ja siidrivalmistajatega, kelle toodangut on rahvusvaheliste tiitlitega pärjatud. 8. septembril on nad kõik Maria talus kohal ja huvilised saavad tootjatega otse suhelda. Pakutakse siidrit, õlut ja veini, mis on mitme tehnoloogiaga valmistatud. Näiteks mustika-, vaarika-, maasika-, pihlakaveinid ja palju muid maitseid.
Maria talu perenaine Riina Rand räägib, et nad korraldasid talus varem Saksamaa Oktoberfesti eeskujul õllefestivali. „Ilmafaktor on meil nii keeruline, et enam ei julgenud riski võtta,” nendib ta. „Ühel aastal jäime ilma tõttu kahjumisse, teisel kasumisse, kolmandal nulli ja nii otsustasime ära lõpetada.”
Nüüd aga tegid maitsete aasta korraldajad ettepaneku tänavu sarnane pidu taas korraldada ja ühise mõttetöö tulemusel lõikuspeo idee välja areneski. Varasemast kogemusest õppust võttes on aga on varakult mõeldud, kuidas korraldada üritus mis tahes ilmaga, isegi lausvihma korraks on lahendus olemas.