Polnudki kõige soojem ja kuivem suvi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kevadiste põllutööde ajal saatis masinaid tolmupilv.
Juba kevadiste põllutööde ajal saatis masinaid tolmupilv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ehkki sel suvel võis nii noorte kui vanemate inimeste käest tihti kuulda, et nii sooja või kuiva suve ei ole meie elu jooksul veel olnud, pole see tegelikult nii. Viimase poolesaja aasta jooksul on kolmel aastal olnud soojem ja tervelt üheksa suve on tänavusest veelgi vihmavaesemad olnud.

Riigi ilmateenistuse kokkuvõttest selgub, et keskmine õhutemperatuur oli suvekuudel 17,8 kraadi (norm 16 kraadi), sama soe oli ka 1972. aastal. Veelgi soojemad suved polnud aga üldsegi ammu, aastatel 2010 ja 2011 mõõdeti 18,1 ja 2002. aastal 17,9 kraadi.

Sadas sel suvel keskmiselt 149 millimeetrit (norm 224 mm), alates 1961. aastast on see kuivuselt kümnes suvi. Viimati oli veelgi kuivem 2006. aastal. Kõige kuivem koht sel suvel oli Kunda, kus sadas kõigest 85 mm ja kõige lahkemalt jagus sademeid Võrus, kus mõõdeti suve jooksul 222 mm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles