Keetke kurgist moosisuhkruga salatit

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleb tuttav ette? Paljudes kodudes on tänavu rohkelt kurgihoidiseid tehtud.
Tuleb tuttav ette? Paljudes kodudes on tänavu rohkelt kurgihoidiseid tehtud. Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Kurgisaak on tänavu rikkalik. Kui kurke juba tervena ja viilutatuna marineeritud, aga purkipaneku ootel vilju iga päev aina juurde tulemas, võib neist teha salatit, mida talvel hea prae kõrvale võtta.

Võistes hoidiseid valmistav Riina Luik soovitab talveks valmistada kurgist salatit, mida võib süüa otse purgist või teha sellest hapukoore ja majoneesiga külma kastet. „Selline kiire kaste, mida mugav tööpäeva õhtul kartuli kõrvale võtta,” soovitab Luik.

Salatiteoks tuleb võtta 6 kilo kurki ja 2 kilo sibulat ning riivida need jämeda riiviga. Suur peotäis tilli hakkida, segada kõik kokku ja lisada 5 dl 9protsendilist äädikat, 1,25 kilo moosisuhkrut ja 1 dl soola. Kuumutada kõik see keemiseni ja panna kohe purki.

Originaalretseptis oli küll kaks kilo moosisuhkrut, aga Luige hinnangul on siis hoidis liialt magus. Kurk on üks vesine vili, aga moosisuhkur teeb selle hoidise mõnusalt paksuks.

Tiido-Tiiu talu perenaine Tiiu Sommer jagas aga Maa Elu lugejatega oma Särtsukurkide retsepti.

SÄRTSUKURGID

4 kg kurki

1,4 kg suhkrut

300 g soola

200g 30% äädikat

Peotäis tükeldatud tilli

Pese kurgid ja viiluta. Sega kõik ained omavahel kokku ja lase 24 tundi seista, vahepeal sega, et sool ja suhkur ära sulaks. Peale seda pane purkidesse ja säilita jahedas. Salatit ei ole vaja kuumutada.

Seisab väga hästi keldris ületalve (kurgihooajast uue kurgi hooajani).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles