Maakodu aed vajab oskuslikku kujundamist

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reelika Marrandi oma koduaias.
Reelika Marrandi oma koduaias. Foto: Silvi Lukjanov

Kuigi ükski aed ei saa Järvamaa suurima puukooli ja haljastusfirma juhataja Reelika Marrandi meelest kunagi lõplikult valmis, tuleb kauni tulemuse nimel teada, kuidas alustada koduaiakujundamist ja mida selle juures jälgida.

Kuidas alustada koduaia kujundamist?

Alustame sellest, millise koduaiaga on tegemist. Kas uue maja täiesti nullist kujundatav aed või vana oma, mida soov teha omanäoliseks. Nullist luua on hea lihtne.

Olemasoleva ringi kujundamisel tuleb vaadata, mis on aias olemas, kus on õhuliinid, kus jooksevad maa-alused kaablid, torustik, mõelda ka läbi, kes ja kuidas aeda kasutades seal liikuma hakkavad.

Kõik need mõtted tuleb kirja panna. Vaja on joonistada kavand, mida täpsem, seda parem.

Kui täpne peab kavand olema?

Kõige paremini haaratavam on kavand mõõtkavas 1:100 – üks meeter looduses vastab ühele sentimeetrile kaardil. Aga väikesed 3 x 5meetrised lillepeenrad soovitan kujundada lausa mõõtkavas 1:50. Nii on endal selgem pilt. Mida täpsem on kavand paberil, seda vähem on pärast ümbertegemist ja istutamisi. Samas on aga iga aia kujunduses suur roll tunnetuslikkusel. Sellest tulebki iga aia isikupärane omanäolisus.

Kas kavandi kujundamisega saab iga inimene ise hakkama?

Igal juhul! Kõige elementaarsema joonistamis- ja joonestamisoskuse saab ju igaüks koolist kaasa. Kõige raskem on oskus näha kavandit kolmemõõtmelisena ehk taimede reaalset kõrgust tulevikus. Kavand ei pea olema sordilise täpsusega. Piisab, kui märkida kavandile, kui suure läbimõõduga puid ja põõsaid või mitu ruutmeetrit püsililli soovitakse, siis saab juba lillepoes nõu küsida.

Millised taimed aeda valida?

See on jälle omaette pikk ja põhjalik teema. Paari lausega öeldes tuleb taimede valikul teada oma aia mullastikutingimusi, valguse ja varju liikumist, aia mikrokliimat, valitsevaid tuulesuundasid. Taimedega saab aias vaateid sulgeda või avada, kas tuulekoridori kinnipanemiseks või möödakäijate ja naabritega arvestamisel. Kindlasti peab teadma taimede kasvukiirust ja lõplikku suurust.

Tasub kiigata ka naabruskonna aedadesse, et teada, millised taimed selles piirkonnas hästi kasvavad. Eeldatavasti kasvavad samad liigid siis hästi ka oma aias. Samuti sõltub taimede valik sellest, kes aeda hooldama hakkab. Kõige rohkem aega võtab korraliku muru hooldus, järgmisena lilled. Kõige vähem aega nõuavad okaspuud ja lehtpõõsad, samuti kõrrelised, kuid oskuslikku istutamist vajavad needki.

Arusaadavalt kõike korraga osta ei jõua, milliste taimede istutamisest alustada?

Kindlasti nendega, mis kauem kasvavad ehk siis puud ja põõsad, mis annavad aiale luustiku. Nende vahele ja ette võib istutada lilli. Et enamik püsikud vajavad niikuinii viie kuni kümne aasta pärast kasvukoha vahetust, siis selleks ajaks ongi aeg need suuremaks kasvanud puude ja põõsaste varjust ettepoole tuua.

Kas taimi istutada pigem rohkem või vähem?

Pigem ühte liiki või sorti rohkem, mitte igat taime ühekaupa. Palju sõltub muidugi aiast. Kollektsioonaias on sordirikkus paratamatu, aga tavaaias jätab liigne sordiküllus närvilise mulje.

Tasub ka teada, et silmale on ilus vaadata, kui ühesuguseid taimi on grupis kolm, viis, seitse või muu paaritu arv. Kõige raskem on taimi aias kahe- või neljakaupa kujunduslikult ilusasti sättida.

Millised aiastiile on olemas?

Oi, neidki on palju ja eri koolkondades on jaotus erinev. Aiakujundus on alguse saanud regulaaraedadest, nagu Eestis on Kadrioru park. Enam levinud on meil siiski vabakujuline aed ehk siis kombineeritud aed mitmest aiastiilist.

Üha enam kogub populaarsust raam-istutus, sest eestlased armastavad privaatsust. Raam-istutuses on aiapiirdele lähemad taimed kõrgemad (puud ja kõrged põõsad), seejärel istutatakse keskmine rinne (keskmised ja madalamad põõsad) ja seejärel eesrinne püsililledega. Uuemad aiaprojektid tehakse enamasti arvutis ja sellest sõltuvalt on need geomeetrilised: ringid, ruudud, ovaalid, rombid. Paberi peal näevad samuti head välja. Kaunilt loomulikud on need aiaski.

Kes tahab aiastiilide kohta rohkem teada, leiab palju materjali internetist.

Milliseid aiastiile tasub kasutada maamajapidamises?

Suurel maa-alal on hea võimalus kasutada Inglise stiilis aeda, kus põhirõhk on pandud vaadetele. Ühe koha peal seistes jääb pilk pidama ühele kaugusest paistvale punktile ja sealt järgmisele. Kui sellel on veel reljeefset maastikku, on eriti ilus, kuid selle kujundamine on suur, raske ja kallis töö. Maamajapidamises saab kasutada ka laisa aedniku stiili, mida viljeleb Hollandi maastikuarhitekt Piet Oudolf.

Kuid ka maamajapidamise suures aias otsib inimese silm alateadlikult aias siiski mingit sümmeetriat.

Kuidas saavutada aias silmale soovitud sümmeetriat?

Sümmeetria on gruppidena korduvad värvilaigud aias, kusjuures need ei pea olema ühesuurused. Parim, kui need on hoopis eri suuruses. Rütmi tabab inimene siis, kui kordusi aias on vähemalt viis kuni seitse. Värvilaike võib olla mitu, näiteks punaseid ja kollaseid taimedena, tumerohelisi okaspuudena.

Kõike ei pea olema kohe korraga, sest aeda tehaksegi tavaliselt osade või külgede kaupa. Hea on aias pilku suunata ka kontrastidega.

Mida tähendab kontrast aias?

Kontrast tähendab suur-väike, tihe-hõre, püstine-lai, avatud-suletud. Kõige lihtsam on teha värvuse kontraste, hõbedasele taustale õitsema midagi roosat või punaste purpurjate lehtedega, tumerohelisel taustal paistavad kõik värvid hästi välja.

Milliseid värve tasub aeda valida?

Ikka lemmikvärve, kuid kõige väljapaistvamad on muidugi punane, kollane, oranž. See-eest sinine värv ei paista just kuigi kaugele. Kui on väga suur aed, ei pea taimede värvivalikul jälgima isegi hoonete värvi. Väikeses aias tuleb see kasuks. Näiteks kollase maja juures tasub kasutada lisaks punastele ka siniseid värve, rootsipunase maja juures paistavad hästi välja valged ja roosad õied, helehalli maja juures annavad sinised värvid küll karmi, kuid soliidse mulje ja roosad õied loovad soojema õhkkonna, kuid punane on jällegi vast aga liiga kriiskav.

Värvide juures tuleb teada ka nende muutumist valgusega. Tumedad toonid kaovad hämaras täiesti ära, valged säravad ka pimedas.

Mida silmas pidada teede rajamisel aeda?

Esiteks seda, et tee peab alati kuhugi viima ja nii tasub teed panna aiakujundamisel paika kohe alguses. Tasub teada sedagi, et tee looklemine on küll ilus ja hea, kuid liigse looke korral hakatakse käima ikka otse. Tee minimaalne laius on 80 sentimeetrit, seda nimetatakse ühemeheteeks, kahemehetee, kus saab ka aiakäruga sõita, on 120 sentimeetrit. Samuti tuleb läbi mõelda tee kasutamine, sest sellest sõltub, kui sügav tuleb teha tee kaeve ja kui kõvasti kinni trampida. Mida korralikumalt kohe tee teha, seda vähem see ära vajub.

Kui kiiresti üks aed valmis saab?

Oleneb inimese võimalustest. Võib teha kiiresti ehk ühe hooajaga, kuid enamasti tehakse etapiti ja siiski saab teha aeda kallilt uhketest asjadest või odavamalt rohkem omanäolisusele rõhuvatest kodukootutest. Aed on alati pidevas arengus, sest taimed kasvavad ja kliimagi on meil kord taimedele rohkem, kord vähem sõbralik. Samuti kasvab pere, suurema perega on vajadusedki mahukamad. Ajal, mil pere taas väiksemaks muutub, vähenevad ka vajadused. Kartulimaadki pole enam igas aias.

Kas kujundada aed ise või on targem kutsuda aiakujundaja?

Kui ikka endal pole teadmisi, mis taimed võiksid aias kasvada, ja huvid on ka hoopis teised, tasub kindlasti pöörduda spetsialisti poole. Vähemalt esimene aiakujundus tasub teha asjatundja abiga. Google’ist võib leida palju pilte, kuid kõik ei pruugi meie kliimasse üldse sobida. Näiteks tahab inimene koduaeda lavendlipeenraid roosidega, kuid lavendel talvitub üsna kehvasti. Selle asemel tasuks hoopis kasutada kassisaba, mailasi ja naistenõgest.

Mis mõjutab aiakujundamise hinda?

Aia suurus, kas on vaja kaevata, teha mullatööd, tiiki rajada ja haljastada. Hinnaklassi pole võimalik välja tuua, sest kõik sõltub pererahva soovidest ja võimalustest. Tähtsam hinnast on valida sobiv aiakujundaja. Soovitan võtta võimalikult kodu lähedalt, et temaga jääks edaspidigi kontakt. Valida tasub nende seast, kes teevad koostööd Eesti taimekasvatajatega. Nii on kindlam, et pakutavad taimed peavad siinses kliimas paremini vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles