Tomatkartul andis ilusa saagi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud pühapäeval oli Sillametsa talus ühel tomatkartulil küljes punaseid tomateid, mullapallis üks suur mugul ja lisaks kaks väikest veel mulla sees peidus.
Läinud pühapäeval oli Sillametsa talus ühel tomatkartulil küljes punaseid tomateid, mullapallis üks suur mugul ja lisaks kaks väikest veel mulla sees peidus. Foto: Erakogu

Tõstamaal tegutsev Sillametsa talu varus tänavu müügiks aiasõprade seas palju kõmu tekitanud tomatkartuli taimi. Et endalgi oleks aimu, millega täpselt tegu ja oskaks tulevikus klientidele nõu anda, pandi talus samuti mõned taimed maha. Käes on saagikoristuse aeg ja pererahvas on tulemusega rahul.

Milvi Rand räägib, et ehkki on siit-sealt kasvatajate kogemusest kuulnud, et need taimed ei anna õiget saaki, siis neil on nii kartulit kui ka tomatit. „Esimesed mugulad olid vutimunast pisut suuremad, ühelt taimelt saime kaks kuni neli tükki. Need korjasin potist juuni alguses, kui taime suuremasse potti ümber istutasin,” kirjeldab ta. „Järgmised mugulad tekkisid juuli keskpaigas, kaks-kolm kanamuna suurusega. Maitse on tavaline, hea varajane kartul, ei kee lõhki ega ole vesine.”

Mullas kasvab kartul ja maa peal kirsstomat. Kuna tomatitaim kasvab kõrgeks, ei ole see just rõdutomati tüüpi. Vilju on taimel küljes palju ja esimesed punased tomatid sai nopitud pärast jaanipäeva. „Head magusad ja ilusad tomatid, saak oli täitsa arvestatav,” kiidab Rand.

Kel huvi tulevikus seda põnevat taime kodus kasvatada, sel soovitab Rand istutada taimed mitte väga suurde potti. Siis valmib kartulimugul varem ja selle saab paremini kätte, ilma et juurtele viga teeks ja taim saab edasi kasvada.

„Suures originaalpotis on mugulad sügaval mullapalli keskel ja neid ei saa sealt ilma juurestikku vigastamata kätte. Tomatile meeldib suurem pott küll rohkem, kuid saab edukalt hakkama ka väikses,” selgitab naine.

Muidugi tuleb meeles pidada, et pottides kasvatamisel on kastmine väga tähtis. Tänavuse kuumaga eriti. „Liiga märg nii-öelda keedab juurestikku ja kuiv kõrvetab,” nendib Rand.

Põneva poogitud taime kasvatamise eksperimenti hindab talurahvas igati õnnestunuks. „Kartulist just suurt saaki pole – pere ühest-kahest potist ju söönuks ei saa, kuid tomat on küll õigustanud ennast,” sõnab Rand. Ta võttiski taime kasvatamist pigem lõbusa eksperimendina.

„Ega kõik ei peagi olema tootmiseks ja tasuv. Põnev on katsetada ja uurida, mida maailmas aretatud ja leiutatud, seda oma silmaga näha ja käega katsuda, mitte vaid arvutiekraanilt vaadata,” räägib naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles