Vaatamata piinavale kuumusele jäi juuli soojarekord püsima

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti juuli soojarekord pärineb 1994. aastast, mil Võru meteoroloogiajaamas tõusis maksimaalne õhutemperatuur 35,2 kraadini.
Eesti juuli soojarekord pärineb 1994. aastast, mil Võru meteoroloogiajaamas tõusis maksimaalne õhutemperatuur 35,2 kraadini. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Alates 12. juulist kuni kuu lõpuni oli Eestis maksimaalne õhutemperatuur 25 kraadi ja enam. Mitmel pool tõusis õhutemperatuur kahel kuni kuuel järjestikusel päeval üle 30 kraadi, andis teada riigi ilmateenistus.

Tavatu kuumus ja kuivus on Läänemere äärde jõudnud idakaarest. Tavapäraselt kerkib südasuveks suure ulatusega Euraasia mandril temperatuur kõrgeks, maismaa-alade kohal kujuneval õhumassil on niiskust napilt. Läänemere ümbrusse jõudmisel toob selline õhumass meile harilikult oodatud südasuvist sooja, et siis taas ruumi teha Atlandilt tulevatele tsüklonitele, mis toovad kaasa jahedust ja niiskust.

Sel suvel on tsüklonid jäänud Islandi-Gröönimaa piirkonda tiirlema, põhjuseks tugeva antitsüklonaalse protsessi domineerimine Euroopa lääneserva ja Skandinaavia kohal ning veteväljade kohal kujunenud niisked parasvöötmelised õhumassid on jäänud ookeani kohale tiirlema, sest edasitee itta on suletud olnud.

Vaatamata kuumadele ilmadele jäi seekord Eesti juuli kuumarekord püsima. Juulis oli maksimaalne õhutemperatuur 34,2 kraadi, mis mõõdeti 29. juulil Tallinn-Harku aeroloogiajaamas.

Eesti juuli soojarekord pärineb 1994. aastast, mil Võru meteoroloogiajaamas tõusis maksimaalne õhutemperatuur 35,2 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles