Võõrliik kohaneb: Merisel saab juba käsitsi krevette püüda

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI / PM/SCANPIX BALTICS

Merise rannikult käsitsi püütud krevett annab tunnistust, et sel kümnendil Eesti vetest avastatud uus võõrliik tunneb end hästi ka Saaremaa vetes.

Sel nädalal saatis Merise küla elanik Martin Karmin teadlastele fotod end tema kodurannas sisse seadnud uuest mereelukast, kelles merebioloog Jonne Kotta tundis otsemaid ära kõikjal Eesti meres leviva elegantse kreveti (Palaemon elegan), kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

Kuigi kõnealuse liigi esmaavastaja au kuulub fotograaf Kaido Haagenile, kes jäädvustas selle 2010. aasta suvel Hara lahes, tegi Martin Karmin uue mereelukaga tutvust juba 2009. aastal Meristest 4-5 kilomeetri kaugusel Kallasmaa rannikul. «Vaatasime, et veider loom ja võtsime purgiga kaasa,» rääkis Martin Karmin. Järgnenud kümnendiga sai võõramaisest krevetist püsiasukas, kes on üle elanud paar korralikku talve ning liigub iga aastaga umbes kilomeetri jagu rannikut mööda edasi.

Läbipaistva kesta tõttu ei torka krevett sama hästi silma kui näiteks ogalik, aga midagi keerulist tema tabamises pole. Eriti lihtsalt käib see  tasase lainetusega. Igal aastal püüab Martin neid uue liigi jätkuva olemasolu kinnituseks välja 5-6 tükki.

Karmini sõnul ei saa öelda, et krevetti leiduks rannas massiliselt, ent põlvili solberdades võib neid merevees kivide tagant leida iga mõne meetri järel.

Loe lähemalt homsest Saarte Häälest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles