Kuidas rannas paremat internetiühendust püüda

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui randa koguneb väga palju inimesi, võib internetiühenduse kiirus langeda, sest see jaguneb kõigi kasutajate vahel.
Kui randa koguneb väga palju inimesi, võib internetiühenduse kiirus langeda, sest see jaguneb kõigi kasutajate vahel. Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Paljud meist ei suuda isegi rannas ilma kiire internetiühenduseta hakkama saada, paraku on mobiilse andmeside kiirused Eesti rannaaladel mõnevõrra väiksemad kui sisemaal. Millises Eestimaa rannas on parem ühendus, saab aimu tehnilise järelevalve ameti (TJA) andmeid uurides.

Nimelt mõõtis TJA mais ja juunis Eesti supelrandades mobiilse andmeside kiiruseid Telia, Elisa ja Tele2 võrkudes. Kokku tehti 150 mõõtmist 52 rannas- kõigis Eesti ametlikes ning teisteski tuntumates randades.

Suurem osa mõõtmistest tehti ajavahemikul kella 8-18. Kõigi operaatorite keskmised allalaadimiskiirused jäid randades vahemikku 45-50 Mbit/s ning üleslaadimiskiirused 24-26 Mbit/s.

Need keskmised jäävad mõnevõrra väiksemaks kui Eesti sisemaal, kus TJA vastavad mõõtmistulemused on olnud 65-75 Mbit/s ja 25-29 Mbit/s.

Andmesidekiiruste mõõtmistel kasutas TJA Samsung Galaxy S7 nutitelefone ja nende võrguvalik oli automaatne ehk telefon valis parima saadaoleva võrgu. Suuremates randades tehti mõõtmised mitmes punktis ja fikseeriti keskmised tulemused.

Kui rannas on vaja netiühendust kasutada, siis tasub mõned lihtsad soovitused meelde jätta. Esiteks, kui randa koguneb keskpäeval väga palju inimesi, siis võibki internetiühenduse kiirus langeda, sest see jaguneb kõigi kasutajate vahel.

Kui ranna vahetus läheduses on mets või kõrged liivaluited, siis liigu nende varjust välja – nii ei jää need levi varjama. Mobiiltelefoni kasutades aitab vahel püsti tõusmine, sest kõrgemal on tavaliselt levi parem.

Millises Eestimaa rannas erinevate operaatorite levi parem on, saab ise uurida TJA kodulehelt, kus väljas mõõtetulemuste kokkuvõtte ja kaart: https://www.tja.ee/et/valdkonnad/elektrooniline-side/sideteenused/sideteenused-ja-nende-kvaliteet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles