Jäneda valmistub talupäevadeks

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jäneda talupäevad

Juulikuu viimasel nädalavahetusel ehk sel aastal 28. ja 29. juulil võõrustab Jäneda Eestimaa talupidajaid ja põllumehi. Oodatud on ka linnarahvas, et veeta mõnusalt kaks üritusterohket suvepäeva kauni mõisapargi puude all. 

«Tänavu tähistavad talupäevad juba 27.toimumisaastat. Sellega oleme ühe pikema traditsiooniga, katkematult ja samas paigas toimuva suurürituse korraldajaid. Oleme aastate jooksul teinud läbi küll muutusi oma programmis, korraldanud erinevaid konkursse ja võistlusi, jäänud on aga samaks see meeldiv tava ja sõpradega kokkusaamise rõõm,» ütleb suurürituse korraldaja Enno Must.

Järgmisel nädalavahetusel ehk siis 28. ja 29. juulil on Jänedal näha ning müüa uusim põllumajandustehnika, aiataimed ja -kaubad ning talutoodang. Tavaks on saanud ka tõuloomade näitused-konkursid. Kahel talupäeval tutvustavad Eesti tõuloomakasvatajate ühistu ja Eesti lihaveisekasvatajate selts Eestis kasvatatavaid veisetõuge, tõulammaste aretusühistu aga lambatõuge. 

Esimest korda on talupäevadel kohal mammograafiabuss. «Ettevõte Baltic Agro koostöös Eesti Vähiliiduga viib läbi heategevuslikku projekti  «Vali roosa», mille eesmärk on aidata läbi viia rinnavähi sõeluuringut maaapiirkondades, kuhu on kavatsetud saata mammograafiabussid.

Nagu ikka, on lisaks tehnika ja tõuloomade näitusele ning talutoodangu müügile avatud ka käsitöökeskus Musta Täku talli ülakorrusel. Igal täistunnil on võimalik külastada aga Jäneda mõisa ja tutvuda huvitava ajaloo ning omanikega mõisa vaatamisväärsustega Jäneda muuseumi juhi Georgi Särekanno abil.

Kel uusim talutehnika vaadatud, turukott head-paremat taludes tehtud ja kasvatatud söögikraami täis, võib laupäeval vaadata-kuulata välilaval Jüri Homenjat, kohalikke taidlejaid ning kõhutantsijaid. 

Laupäeva pärastlõunal, kell 15 toimub mõisa saalis Väike-Maarja Seltsimaja näiteringi etendus «Homo Erectus ehk naiste vahetamine». Vene poeedi, kirjaniku ja dramaturgi Juri Poljakovi näidend räägib armastusest 1990. aastate lõpul Venemaal. Mis juhtub siis, kui armastus muutub äriks, iseenesestmõistetavuseks, sõltuvuseks, vajaduseks, tüütuseks, elementaarsuseks? Kui inimestevahelised suhted kulgevad risti-rästi läbi armastuse kõiki ühendava orgiani… Mis juhtub siis, kui meeleheidet ravib vaid andumine? Kas näidend annab neile küsimustele vastused, seda tasub ise vaadata.

Laupäeva õhtul toimub mõnus talupäevasimman ansambel Patune Pool laulude saatel Musta Täku tallis. Milline näeb Jäneda ning kogu laadamelu välja õhust, seda saab vaadata  helikopterilt mõlemal talupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles