Suvi on Pärnumaa maitsetest kirju

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskranna ligidal tegutseva kohvik-restorani Piparmünt peakokk Vladimir Upeniek räägib, et nad kasutavad palju Pärnu toorainet: porgandeid, sibulat, tilli, kala, mune, pekki, kanu ja mõned maitsetaimed kasvatatakse ise.
Pärnu keskranna ligidal tegutseva kohvik-restorani Piparmünt peakokk Vladimir Upeniek räägib, et nad kasutavad palju Pärnu toorainet: porgandeid, sibulat, tilli, kala, mune, pekki, kanu ja mõned maitsetaimed kasvatatakse ise. Foto: Urmas Luik

Suve südames meelitab soe meri nagu magnetiga puhkajaid Pärnumaa randadesse ja kuna see maakond on tänavu valitud Eesti toidupiirkonnaks, tasub otsida võimalust kohalikku toitu maitsta – kohti selleks jagub rohkelt.

Kui turist tahaks midagi pärnumaist maitsta, siis lihtsaim viis oleks osa võtta mõnest toiduga seotud üritusest. Kalender neist on kirju – igale nädalavahetusele jagub mitu üritust maakonna eri paigus.

Pärnumaal kasvatatud toitu saab ka paljudes kohvikutes ja restoranides, kuhu turismiinfost lahkesti suunatakse, kinnitab Pärnumaa maitsete aasta projektijuht Kadi Elmeste. „Meie kokkade kiituseks tuleb öelda, et kohalik toit on menüüdes kenasti välja toodud. Uhkusega tuuakse välja, et toidus kasutatud juust on näiteks Mätiku meiereist või liha tuleb Karjamõisast,” räägib ta.

Lisaks tasub turismiinfopunktist küsida trükised, kus on sees kohalikud tootjad ja toidupakkujad. Trükiseid jagatakse ka suurematel üritustel.

„Toiduürituste kalender on meil kirju, sest toit on olnud prioriteetne teema Pärnumaa piirkonna arendamisel juba pikka aega. Näiteks Romantilise Rannatee üritused on Pärnumaale rohkelt tuntust toonud aastaid, neist pikima traditsiooniga on 20. augustil toimuv Tahkuranna kurgifestival,” nimetab Elmeste.

Täiesti uue sündmusena on toiduaasta puhul juurde tulemas 23. augustil Pärnumaa maitsete laat, mis toimub koostöös võrgustikuga Otse Tootjalt Tarbijale. Pärnumaa tootjad kutsuvad siis huvilisi Pärnu südames asuvale Martensi väljakule, kus saab osta piirkonnas kasvatatud toitu ja osaleda õpitubades. Päev lõpeb õhtusöögiga Kapteni talus, kus on menüüs kohapeal püütud, suitsutatud ja küpsetatud kala.

8. septembril toimub Maria talus Pärnumaa Lõikuspidu, kus EV 100 puhul pakutakse sadat Pärnumaa jooki – valik algab käsitöölimonaadidest ja lõpeb kangemate napsudega.

Toidupiirkonna aasta üks eesmärk on kohaliku toidu kasvatajate ja kohvikute kokkuviimine.

Elmeste sõnutsi on siin juba häid tulemusi. „Tootjate ja pakkujate kokkuviimisel tuli esimene edu juba maitsete aasta ettevalmistamise käigus, kus vahetati aktiivselt kontakte. Oleme korraldanud töötubasid kohvikute ja restoranide kokkadele ning viinud nad kokku lambakasvatajatega ja metsikute taimede tundjatega,” räägib ta. „Loodetavasti oleme niiviisi saanud inspireerida metsikute taimede jõudmist restoranide ja kohvikute menüüsse. Näiteks on hiljuti Pärnusse kolinud hollandlasest Eagle’i peakokk Jelle Osinga vaimustunud kohalikest maitsetest ja tellis Mercedes Merimaa käest metsikuid taimi restoranis kasutamiseks.”

Pärnu ranna rajoonis tegutseva kohvik-restorani Piparmünt peakokk Vladimir Upeniek räägib, et nad kasutavad palju Pärnu toorainet: porgandeid, sibulat, tilli, kala, mune, pekki, kanu. „Kohalikku toorainet otsime ise ja käiakse ka pakkumas,” sõnab ta. „Kahjuks on seda leida tihtipeale keeruline, sest head talumehed ei ole alati väga head ärimehed – neil on lihtsam ja aega kokkuhoidvam müüa oma kaupa odavalt kokkuostjale kui kasvatada saadused ilusaks ja müüa kallimalt meile.”

Küll aga on Upeniekil tore näide koostööst vanema daamiga, kes ühel päeval lihtsalt tuli nende Papli tänava restorani kohale ja pakkus oma karulauku ning nüüd tulebki just temalt kogu nende karulauguvaru. „Kasutame karulauku ürdiõli valmistamisel, mis on oluline komponent iga soolase toidu lõppviimistlusel kohvik-restorani Piparmünt à la carte menüüs,” lisab ta.

Kui keegi Piparmündis Pärnumaa maitset proovida soovib, siis soovitab peakokk pärnupäraseks kergeks eineks röstitud porgandite, marineeritud porgandiriivi ja jogurtivahuga salati või natukene toekama variandina kalaroa, millena pakutakse aeg-ajalt näiteks grillitud Pärnu lahe ahvenat tervel kujul.

TOIDUPIIRKONNA  ÜRITUSED

14.–15.07 – Kodukohvikute nädalalõpp Varblas

15.07  – Perepühapäev Kurgjal

15.07 – Kohalike maitsete õhtusöök Allikukivi Veinimõisas

15.07 – Tori Ööd ja Päevad, avatakse ühepäevakohvikud

21.07 – Kabli päikeseloojangu festivali koduhoovide päev

21. 07 – Pärnu lahe kohapüügivõistlus ja kogu pere kalapüügipäev

21.07 – Mihkli laat

22.07 – Avatud talude päev Pärnumaal

28.07 – Uulu Lamba Vest

28.07 – Lihula kohvikutepäev

Kõik toidusündmused on näha aadressil https://www.visitparnu.com/maitsed/parnumaa-maitsed-tahtsundmused-2018

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles