Pajumäe talus avatakse uus meierei

FOTO: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Teisipäeva keskpäeval avab Pajumäe mahetalu pidulikult Viljandimaal Abja-Paluoja lähistel uue talumeierei. 

«Meie eesmärk on pakkuda veelgi kvaliteetsemat toitu meie tarbijatele ning selleks et püsida turul ja olla tarbijatele meele järgi, tuleb pidevalt ajaga kaasas käia ning tegeleda tootearendusega. See oli peamine põhjus, miks otsustasime vana meierei asemel ehitada uue,» ütles Pajumäe noorperemees Viljar Veidenberg.

Uus meierei võimaldab töödelda 3000 liitrit piima päevas ja toota sellest juba klientidelt tunnustuse saanud tooteid - jogurtid, kohupiimakreemid, keefir, või, ghee, koor ja juust. «Lisandunud tootmisvõimsus võimaldab toota senisest rohkem juustu ja minna sellega välisturgudele. Uus meiereiga tulevad ka uued ja mugavad pakendid kohupiimakreemidele,» rääkis Veidenberg.

Uus meierei on ka energiasäästlik

Meierei energiatarbe katmiseks on ehitatud 54 kW võimsusega päikeseenergiajaam. Paneelidest tekkiv elektrienergia katab ära suures osas jahutusseadmete vajaduse, millest tekkiv jääksoojus kütab ruume ja tarbevett. Tootmisprotsesse aitavad juhtida  kaasaegsed «targad seadmed», kus inimest aitab arvuti. Piima soojendamiseks kasutatakse kuuma auru ja jahutamiseks jäävett, mis tagavad protsesside kiiruse ja seeläbi veelgi kvaliteetsema lõpptoote.

Investeeringu suurus on 1,1 miljonit eurot. Uue töötlemishoone rajamist ja töötlemisseadmete ostu toetas 45 protsendi ulatuses PRIA, rahastamisel aitasid kaasa Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Swedbank.

Rubla kriis tekitas oma piimatööstuse

Pajumäel on piima töödeldud juba aastast 1999. Otsus rajada oma piimatööstus tuli toona alguse saanud vene rubla kriisist, mille tagajärjel langes piima kokkuostuhind 6 eurosendini liitri eest. «Oli valida, kas lõpetada tootmine või jääda ellu ning rajada oma piimatööstus,» ütles Pajumäe talu toonane peremees ja nüüdseks end talu nõunikuks taandanud Arvo Veidenberg. Mõne aastaga pandi alus jogurti ja kohupiimatoodete valmistamisele mahedast toorpiimast, mida Pajumäe talu 90 mahedat lüpsilehma toodavad. Hiljem on lisandunud uued tooted nagu Pajumäe keefir, mis valiti 2016. aastal Eesti parima talutoidu konkursil aasta parimaks talutoiduks, aga ka Pajumäe juust ja ghee ehk selitatud või.

Neli aastat tagasi andis vanaperemees talu üle oma pojale Viljarile. «Olen õnnelik ja uhke oma poja ja meeskonna üle, kes on viinud Pajumäe talu uuele tasemele. On rõõm näha, kuidas Eesti talud arenevad,» ütles vanaperemees Arvo Veidenberg.

«Pajumäe talu on alati silma paistnud uuendusmeelsuse poolest. Ta oli esimene Eestis, kes ehitas avatud vabapidamisega külmlauda, oli üks esimesi, kes alustas talus piimatoodete valmistamisega ning teda on pärjatud Aasta Parima Talu ning Parim mahetootja tiitliga,» ütles pikki aastaid Talupidajate Keskliitu juhtinud Kaul Nurm.

Pajumäe talu toodete sortimendis on täna 70 erinevat toodet ja neid turustatakse Eestis suuremate poekettide ja mahekaupluste kaudu rohkem kui sajas müügikohas.

Pajumäe talu kasutuses on 400 hektarit maad. Toodetakse sööta oma loomadele, aga ka maheteravilja müügiks.

Loe ka neid

Tagasi üles