Kogukondade EV100 toetus: külamaja remondist matkaraja ja raamatuni

, Eesti Külaliikumine Kodukant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Külaliikumise Kodukant kaudu rahastatud EV100 projektid toovad 73 Eesti külla uut hingamist: remonditakse seltsimaju, uue ilme saavad vanad pargid ja lipuväljakud, teatas Kogukondade EV100 esindaja Airi Hallik-Konnula.

Mõnel vastkorrastatud külaplatsil heisati juba jaaniõhtul lipp ning külarahvas sai ühiselt oma kätetööst rõõmu tunda, teisal on ette võetud suuremad remonditööd. 

Näiteks rajab Meremäe Kultuuriühing Eesti-Vene piiri lähedal asuvasse vanasse taluhoonesse seltsimaja, kuhu mahuvad tegutsema Koolina nulga (kandi) laulurühmad, seltsid ja külavanemate kogu. Kogukondade EV100 toetusega paigaldatakse aluspõrandad ja tehnosüsteemid. Ühingu eestvedaja Viivika Kooseri jaoks on see ühe eluunistuse täitumine - et kollektiividel oleks hubane kohake, kus koos lustida ja külalisi vastu võtta. 

Kuid Kogukondade EV100 ei ole mõeldud ainult ehitustöödeks. Harjumaa Aruküla Kultuuriselts koostab kogumikku «100 arukülalast». Kultuuriseltsi tegevdirektor Garina Toomingas ütles, et kui algul oli plaan juba sel laupäeval raamatut esitleda, siis nüüd on alevikus käima läinud elav arutelu selle üle, kes ikka on õige arukülalane – kas ainult see, kes siin sündinud (ajaloost nt kirjanik Veera Saar, riigitegelane Kaarel Eenpalu) või ka näiteks Rae vallast pärit endine vallavanem, kes on Aruküla arengule kaugemalt kaasa aidanud. Nii toimub laupäevasel Aruküla kohvikute päeval hoopis miniarvamusfestival. Vaatamata raskustele innustab Toomingas kõiki kante mõtlema oma tegusate inimeste peale. «Igas kogukonnas on need 100 inimest olemas!» 

Matkaklubi «Tõll ja Piret» aga kavandab ja joonistab kaardile Saaremaa esimese pikema matkaraja, mis saab olema südamekujuline ning sajakonna kilomeetri pikkune. Kaardile märgitakse teele jäävad ööbimiskohad ja vaatamisväärsused, ka võimalused väikesteks kõrvalepõigeteks, et midagi põnevat näha. Augusti viimasel nädalavahetusel toimub Saaremaa südamerajal jalgrattamatk.

Pea kõigis toetust saanud projektides teeb kogukond suure osa töödest oma jõududega – mõnel pool remonditakse terve külamaja ise ning raha kulub vaid materjali ostuks. Või siis kogutakse vabatahtlikus korras terve raamatu jagu küla ajalugu. Külaprojektide boonuseks on veel see, et nii teenuseid kui ka kaupu ostetakse peamiselt oma kodukandist ehk lisaks toetust saanud kogukonnale võidavad projektist ka piirkonna ettevõtjad.

Kogukondade EV100 taotlusvoor sai teoks Vabaerakonna toel, kes otsustas erakonnale riigieelarvest jagamiseks määratud summa ulatuses korraldada avaliku konkursi. Taotlusvooru viib ellu Eesti Külaliikumine Kodukant ja projektide elluviimiseks on kokku 265 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles