Toalill üllatas perenaist õiega

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Ruugla ja tema imeline toataim.
Signe Ruugla ja tema imeline toataim. Foto: Erakogu

Õe käest pea 15 aastat tagasi saadud 20sentimeetrisest tutt-paksjalast on sirgunud ligemale 170sentimeetrine taim, mis tagatipuks tänavu õitsema hakkas.

Türi vallas eramajas elav Signe Ruugla pani kingitusena saadud kaktuse kasvama aknalauale, nagu kasvavad tal teisedki lilled. Üsna kiirelt mõistis ta, et tutt-paksjalg on väga tujukas ja näitab kohe välja, kui talle midagi ei meeldi. Selle tõestuseks on lille alumisel osal näha üsna mitu ranti ajast, mil perenaine talle aknalaudadel meeldivat paika otsis.

„Ju leidsin talle kasvuks õige koha, sest sirgus teine aina pikkusesse. Imestasin, kuidas minu tutt-paksjalg poegade ajamise asemel vaid pikkust viskab,” jutustab Ruugla.

Ühel hetkel ei mahtunud lill enam aknalauale. Sellestki aknalaualt maha tõstmisest on paksjala jämedal varrel umbes 80 sentimeetri kõrgusel tugev rant. Kuid siis hakkas rahvapärase nimega Madagaskari palmile uus olu sedavõrd meeldima, et viskas jõudsalt kasvu.

Nii sai sel kevadel julgelt enam kui poolteisemeetriseks sirgunud tutt-paksjalg üle pika aja uue poti. Perenaine oli taas mures, kuidas ümbruskonna suhtes kapriisne lilleke selle uuendusega kohaneb. Kui ta märkas lille uhkes tutis veel imelikku moodustist, pidas seda esmalt mõneks haiguseks, kuid lootis, et küllap lilleke potivahetuse üle elab. Kuna kõigi nende aastate jooksul polnud pere näinud paksjalga õitsemas, ei osanud nad seda pungaks pidada. Kui aga moodustis aina suuremaks muutus, uuris Ruugla internetist ja sai teada, et tutt-paksjalg võib tõesti õitsele puhkeda. Nii hakkas pere huviga õie avanemist ootama. Enne jaanipäeva see juhtuski.

„Muidugi oli üllatus suur, olime väga rõõmsad. Peaaegu minu kasvu, on ta nüüd meil nagu vaatamisväärsus kohe,” räägib ligemale 170 sentimeetri pikkune naine. Tutt-paksjalg õitseb juba kolmandat nädalat. Erilist lõhna õiel pole.

Kui teised rõõmustavad avalikult öökuninganna õite üle, näitab Ruugla, millise õie võib luua üks muidu vaid teravate okastega silma paistev tutt-paksjalg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles