Kuidas ise ehtsat Ivan Tšaid teha?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tee tarbeks korjatakse põdrakanepi ülemisi lehti, ka õisi võib sekka sattuda.
Tee tarbeks korjatakse põdrakanepi ülemisi lehti, ka õisi võib sekka sattuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lausa imejoogiks peetav põdrakanepist valmistatud Ivan Tšai on taas kuulsust kogumas ja praegu on veel igati sobiv aeg seda ise teha.

Meie idanaabrite juures oli see jook sajandeid väga hinnatud nii külaravitsejate seas kui tsaari õukonnas ja nii uurisime Venemaa erinevatest internetiportaalidest, kuidas ehtsat Ivan Tšaid valmistada.

Esiteks on väga oluline, et põdrakanepit korjatakse puhtast loodusest. Ehkki seda kaunist taime on meie ümber palju, minge tee äärest kaugemale - las seal kasvavad roosad õieküünlad möödujatele silmailuks edasi.

Kõige paremad on taimed, mis kasvavad metsas puude varjus. Taime maha lõikama ei pea, korjatakse vaid ülemisi lehti, ka õisi võib sekka sattuda. Kõige tugevama toimega on taimed, mis alles alustavad õitsemist.

Korjatud lehtedel tuleb esialgu lasta umbes ööpäeva varjulises kohas pisut närbuda. Siis on vaja neid muljuda, et mahlapiisad välja tuleks. Seda võib teha rätiku vahel või taignarulliga rullides või lihtsalt sõrmede vahel mudides. Nii algab põdrakanepi fermenteerimisprotsess.

Nüüd tuleb lehed panna õhukese kihina soovitavalt kinnise emailnõuga sooja kohta ja lasta paar kuni viis päeva fermenteeruda. Mida kauem lasete seista, seda tugevama maitsega tee saate.

Kahe päevaga saate rohelise tee, kui lasete lehtedel kauem fermenteeruda, siis musta. Algajad võiksid pigem lühemat aega kasutada, sest mida kauem lehtedel seista lasta, seda suurem oht, et lehed lähevad käärima ja kogu töö on rikutud. Õigesti fermenteeritud lehtedel on meeldivalt magus lõhn.

Nüüd tuleb lehed kiiresti ära kuivatada, seda võib teha umbes 100 kraadi juures paokil uksega ahjus, aga mõni teeb ka wokk-pannil. Kel olemas toidukuivati, siis see on väga hea abiline. Seejärel tuleb kuivad ja pisut peenestatud lehed niiskuskindlasse purki tallele panna.

Ühe soovituse järgi võib teed teha aga nii, et pärast korjamist närvutatud lehed aetakse läbi hakklihamasina. Nii eraldub rohkem mahla ja fermenteerimisprotsess kulgeb kiiremini. Tõsi, lehtede kokkupuudet metalliga ei peeta kõige paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles