Ungaris purustati maisikülvi maailmarekord

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktor Case Magnum CVX 380 arendab võimsust kuni 435 hj, sellest jääb Väderstad Tempo L 16 külviku vedamiseks ülegi, aga külviku tootlikkusest maksimumi kättesaamiseks peabki olema võimsusevaru.
Traktor Case Magnum CVX 380 arendab võimsust kuni 435 hj, sellest jääb Väderstad Tempo L 16 külviku vedamiseks ülegi, aga külviku tootlikkusest maksimumi kättesaamiseks peabki olema võimsusevaru. Foto: Väderstad

See kevad oli mullaharimisriistade ja külvitehnika tootjale Väderstad märgiline – traktor Case IH Magnum CVX 380 ja Väderstad Tempo L 16 külvik panid Ungaris 24 tunni jooksul seemne mulda 502,05 hektaril ja see tähistab uut maailmarekordit.

Tempo sarja külvikud on oma kõrget tootlikkust tõestanud varemgi, seekordne rekord näitab külviku keskmiseks töökiiruseks veidi üle 20 km/h.

Sündmus leidis aset Ágoston Puszta põllumajandusettevõttes Ungaris Enyingi linna lähedal. Ööpäeva jooksul sai külvatud kaks põldu, külvati kahte tüüpi maisiseemet, koos seemnega läksid mulda väetis ja taimekaitsevahend. Maailmarekordi tunnistajad ja vaatlejad olid Gödöllö ülikooli teadlased, kes mõõdavad hiljem ka külvi täpsust ning hindavad taimede kasvu ja saagitulemusi. Need andmed peavad andma tunnistust sellest, et Väderstadi Tempo külvik pole lihtsalt kiire, vaid külvireadki on kvaliteetsed ja neist võrsub hea saak.

Väderstadi ribaskülvikute tootespetsialist Lars Thylén tõdeb, et üks asi on külvata suurel kiirusel, teha seda aga seejuures väga täpselt on tema hinnangul hoopis midagi muud – see on uus tase.

„Tänu Väderstadi patenditud PowerShooti annustustehnoloogiale, mis kasutab seemnete muldaviimiseks seemenditorus tugevat õhusurvet, ühendab Tempo suure töökiiruse edukalt väga täpse seemnekülviga,” kinnitab Thylén.

Eelmine maisikülvirekord oli 448,29 hektarit 24 tunni jooksul. Selle püstitas 24realine maisikülvik, millel oli tsentraalne külvisepunker. Uus maailmarekordi masin Tempo L 16 on 16realine ja ilma tsentraalse külvisepunkrita, varustatud hoopis eraldi väetise- ja seemnepunkriga igal külvireal. Uus 24 tunni maisikülvi maailmarekord on nüüdsest 502,05 hektarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles