Mõttus, kes on meediakajastuse põhjal ilmselt lõunapiirkonna üks aktiivsemaid piimamehi, veab kohalikku ettevõtet nimega Lõunapiim OÜ, mille tootenimistusse kuuluvad praeguseks juust, kohupiim, sõir, hapukoor, hapukoorevõi, pett ja kee. Juustudest väärivad märkimist siinmail üsna ebatavalised, kuid üha kiiremini populaarsust koguvad Tomme ja Raklett (Raclette), nendest hiljem veel lähemalt.
Kuidas saadakse piimameistriks
Ettevõtte algusajal polnud juustust haisugi, alustati piimast, nagu juustutegemise puhul ikka käib. «Kui ma Saksamaal viljakuivateid vaatamas käisin, pandi seal kohe klaas piima ette – ei küsitud, kas jood piima või mitte, lihtsalt pandi ette,»meenutab Mõttus hetke enne piimatöösturiks hakkamist. «Kohvi ei pakkunud keegi. See piim oli nii magus, et koju tulles mõtlesime küll, et hakkame ka piima müüma – tõime piima siis Metsavenna poodi lahtiselt müüki.»
Kolmest liitrist piimast, mis algusaegadel päevaga külapoes läbi müüdi, on nüüdseks saanud 600 liitrit kuus ning nõudlus kasvab iga rahuloleva kliendiga. «Meil on olemas oma müügikohad, aga me ei ole suutnud juba pool aastat ühtegi müügikohta juurde võtta. Ei ole suutnud praeguste tellijategi vajadust rahuldada,» kostab Meelis Mõttus ühtaegu kurvalt ja võidukalt, sest äri pidev laienemine on küll positiivne uudis, kuid väiksel piimatööstusel on tükk tegu tarbijatega sammu pidada.
Nii läkski, et 100-liitrine katel kauaks üksi ei jäänud ning mullu soetati talle seltsiks kaks 150-liitrist mahutit, millest igaüks suudab toota ligikaudu 24 kg kohupiima. Sõira tehakse Metsavenna talu vanas 100-liitrises. «Korraga saame teha 105 sõira. Ilma lisakatlateta ei suutnud me kohupiima ja sõira vajadust lihtsalt täita,» räägib piimameister.