Hiiumaa külade päeva korraldaja: külavanema roll on inimesi tunda ja juhatada

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa külade päev 2017 Sõrus
Hiiumaa külade päev 2017 Sõrus Foto: MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant

Hiiumaal Kõrgessaare mõisapargis toimub laupäeval kell 12 Hiiumaa külade päev. Ühenduse Kodukant Hiiumaa eestvedamisel peetakse külade päeva juba viieteistkümnendat korda.

Tänavune Hiiumaa külade päev keskendub kogukonnaelu korraldamisele. «Kõneleme sellest, kuidas külades elu korraldada ja missugune peaks selles olema külavanema roll,» rääkis ühenduse Kodukant Hiiumaa juhatuse esimees Ester Tammis.

Tammise hinnangul võiks külavanem olla tõeline kohaliku elu ja inimeste tundja ja külaelu vedaja, kes piirdubki oma tegevustes üsna väikese territooriumiga, et jõuda tõepoolest iga külaelanikuni. «Hiiumaal võiks teoks saada ka külavanemate ümarlaud, kus üksteisega kogemusi vahetada,» rääkis Tammis.

Maainimeste tööhõive

Külade päeval võetakse kõneks ka maainimeste tööhõive küsimused.  Sellest, kuidas iseendale tööandjaks olla, räägib Saaremaale elama asunud Leisi Lapikoja perenaine Maire Forsel. «Väikeses kogukonnas ei jää muud üle kui endale ise tööandjaks hakata. Häda teeb leidlikuks,» nendib Tammis.

Päeva jooksul antakse ka ülevaade Eesti juubeliaastast, meisterdamise õpitoas saavad  kõik soovijad teha käsitööd «vanast uueks», lastele pakub lusti Kärdla nukuteater, esinevad rahvatantsijad ja oodata on üllatusesinejat. Külade päevalt ei puudu ka laat, mekkida saab rammusat külasuppi ning aiahuvilisi rõõmustab rohevahetus.

«Parim on aga see, et kord aastas saavad Kodukandi eestvedamisel kokku saare erinevate piirkondade külainimesed ehk pätakamees saab odratolgusega patsi lüüa!» kutsub Tammis nii põlis- kui suvehiidlasi külade päeva nautima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles