Riigikogu konverentsil põhjendatakse puidutööstuse vajadust

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja, kes peab ka konverentsi avaettekande teemal "Milleks meile metsa- ja puidutööstus?"
Pildil: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja, kes peab ka konverentsi avaettekande teemal "Milleks meile metsa- ja puidutööstus?" Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu konverentsisaalis toimub kolmapäeval keskkonnakomisjoni ja Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu koostöös konverents, mis sel aastal kannab nime «Jätkusuutlik tulevik on puidust».

Keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra rõhutab, et Eesti mets meie kõigi ühine vara, mida peame kaitsma ja mida tuleb majandada mõistlikult ning jätkusuutlikult. «Eesti puidutööstus ja puidutooted annavad olulise panuse majanduskasvu, seetõttu on vajalik just koostöös sektoriga leida keskkonnasõbralikud lahendused tulevikuks,» ütles Vakra. «Eesti puidutööstuse toodang on hinnatud nii kodumaal kui ka välisriikides. Just puidutööstuse investeeringud toodete sortimendi laiendamisse on taganud meile võimaluse tegutseda edukalt rahvusvahelisel turul,» lisas ta.

Vakra pidas tähtsaks, et mets kujutab endast lisaks majanduslikule ressursile ka suurt ökoloogilist, kultuurilist ja vaimset rikkust. «Eesti metsapoliitika peab nii lühikeses kui pikaajalises perspektiivis tagama meie metsade säilimise ja elurikkuse,» rääkis Vakra.

Eesmärk on maksimaalne väärindamine

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester tõi esile, et metsa- ja puidutööstusel on suur osakaal ja tähtsus Eesti majanduse seisukohalt. «Konkurentsis püsimiseks on puidusektor hakanud jõulisemalt investeerima tootmisseadmetesse ning järjepidevalt suurendatakse kohalolekut välisturgudel. Tulemuseks on see, et eksport kasvab kiiremini kui siseturg,» rääkis Sester. «Sektori suureks eesmärgiks peab olema puidu maksimaalne väärindamine Eestis. Mida rohkem suudame siin lisandväärtust luua, seda tugevam on puidusektor ja Eesti majandus,» ütles Sester.

«Kui sektor soovib jätkuvalt konkurentsis püsida, tuleb järjest rohkem investeerida ka teadus- ja arendustegevusse,» rõhutas Sester. Uued tehnoloogiad ja tooted loovad tema hinnangul soodsad võimalused puidu väärtustamiseks ja puidutööstuse arenguks Eestis.

Konverentsi avavad keskkonna- ja majanduskomisjoni esimehed, avaettekande teeb Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja teemal «Milleks meile metsa- ja puidutööstus?». Lisaks esinevad ettekannetega veel mitmed metsa- ja puidutööstuse juhtivad asjatundjad.

Huvilistel on võimalik jälgida konverentsi otseülekannet algusega kell 10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles