Parim nipp pargitatrast lahti saamiseks (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niida palju tahad, aga pargitatrast sel viisil lõplikult lahti ei saa.
Niida palju tahad, aga pargitatrast sel viisil lõplikult lahti ei saa. Foto: Erakogu

Aiapidajate seas on praegu väga hinnas nõuanded, kuidas lahti saada erinevatest pargitatardest. Need võimsa kasvuga taimed on ju üsna põneva välimusega, aga levivad tohutu jõuga ja kord aeda tooduna on neist hiljem peaaegu võimatu lahti saada.

Ohtlikuks võõrliigiks kuulutatud taimed Eesti looduses praegu veel väga levinud pole, aga Kesk-Euroopas on need väga agressiivse kasvuga ja ei saa välistada ohtu, et võivad siingi loodusesse minna.

Põhiline nõuaanne nendest lahti saamiseks on niitmine ja väljakaevamine. Paljud inimesed kurdavad siiski, et niida palju tahad, aga päris lahti ei saa neist ka aastatega, sest igast väiksest risoomijupist läheb taim uuesti kasvama.

Kui muidu soovitavad keskkonnaametnikud võõrliikidest lahti saada niitmise ja väljakitkumisega, siis pargitatraid soovitavad nemadki mürgitada.

Kõige paremini pidavat toimima, kui võtta Roundup ja segada see värviga. Kui pargitatra taimed maha niita, on varre sees näha õõnsused, kuhu tulebki tilgutada Roundupi. Värv on vajalik seepärast, et oleks näha, et ükski vars mürgitamata ei jääks. Taim tõmbab õõnsusest mürgi sügavale risoomi sisse. Seegi tõrje ei toimi ühe aastaga, aga mõjub siiski paremini kui ükski muu, mis seni välja mõeldud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles