Välismaalased tundsid suurt huvi meie noore aedniku võistluse vastu

Liisi Kont
, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor aednik 2018 on Räpina Aianduskooli kolmanda kursuse õpilane Jaano Oras.
Noor aednik 2018 on Räpina Aianduskooli kolmanda kursuse õpilane Jaano Oras. Foto: Kalle Toom

Türi Lillelaadal toimus kutsevõistlus „Noor aednik”. Varem on samanimeline võistlus aset leidnud nii Räpina Aianduskoolis, Maamessil kui ka eelmisel kevadel võistlussarja „Noor meister” suurüritusel Tallinnas Eesti Näituste Messikeskuses. Kevadpealinn koos Eesti suurima lillelaadaga tundus aednike jõukatsumiseks aga hoopis sobivaim koht.

Noore aedniku võistlus on ellu kutsutud, et tutvustada aedniku ametit ja tuua kokku aianduse erialal õppivad noored. Samuti sunnib taoline üritus õpilasi oma professionaalseid oskusi näitama pingelises olukorras. Koolis mitu korda läbi tehtud töövõtteid tuleb sooritada kohtunike kriitilise pilgu all ja klassikaaslaste asemel jõudu katsuda võistlejatega teistest koolidest.

Noore aedniku tiitlit läksid püüdma võistlejad Räpina Aianduskoolist ja Kopli Ametikoolist, elevust tõid juurde välisvõistlejad Ungarist, Serbiast ja Rumeeniast. Viimasel hetkel tulemata jäänud Hispaania esindaja asemel asusid ülesandeid lahendama aianduskoolis praktikal olnud sakslased.

Välisvõistlejad kutsuti koolide seast, kes kuuluvad organisatsiooni EUROPEA, mis koondab maamajanduslikku haridust pakkuvaid kutsekoole Euroopas. Nii suur välismaalaste huvi meie võistluse vastu pani kõiki rõõmsalt üllatuma.

Võistlusülesandeid oli seitse, kuus individuaalsed, viimane aga võistkondlik. Noored aednikud määrasid taimi ja kirjutasid nende nimetusi ladina keeles. Aegumatu aednikuoskus on viljapuude pookimine ja selle demonstreerimiseks pidid võistlejad pookima perepuu.

Erilist tähelepanu pöörati sel aastal taimekaitsele, selleteemalisi ülesandeid oli kaks: esiteks taimekahjustaja määramine, sobiliku tõrjevahendi leidmine ja kulunormi arvestamine, teiseks aja peale taimekaitsetöödeks vajaliku riietuse ja isikukaitsevahendite selgapanek. Lisaks määrati eri viljade kaalu ja mõõdeti abivahendeid kasutamata aianööri pikkust.

Viimane ülesanne pani proovile võistlejate koostöö- ja suhtlemisoskuse. Loosiga tõmmatud tiimid pidid välja arvutama istutusala ruumala ning vajamineva kasvuturba ja väetise koguse, joonise järgi tuli istutada võõrasemad. Võõrkeeles suhtlemine õnnestus noortel edukalt, kui sõnadest puudu jäi, võeti appi kehakeel.

Eelmisel päeval säranud päike tekitas lootuse, et võistluspäevalgi sama ilus ilm püsib. Pärastlõunal kogunema hakanud äikesepilved ei suutnud aga võistluse lõppu ära oodata ja tugev vihm sundis istutustöö mõneks ajaks katkestama. Sitked noored sellest ei heitunud ja taimedega täitmata ei jäänud ükski kividest laotud istutusala.

Võistluse kohtunikeks oli palutud inimesed, kelle igapäevatöö aiandusega tihedalt seotud. Mitu aastat on noori aednikke hindamas käinud aiatark Väino Eskla ja Baltic Agro esindaja Marge Olo. Esimest korda said vastutusrikast ametit proovida Margus Vahtramäe Kanepi Aiandist, Lembit Kaarna Aiasõbrast ning Marge Starast Eesti Maaülikoolist.

Kohtunikud arvestasid punktid kokku ja tiitli noor aednik 2018 pälvis Räpina Aianduskooli kolmanda kursuse õpilane Jaano Oras. Teise ja kolmanda koha saavutasid Paula Lenk ja Jegor Dejev, kes samuti õpivad Räpina Aianduskoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles