Leht: Kuressaarest leiti sajandite vanune sillutis

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare turuhoone kõrvalt leiti 18. sajandist pärinev sillutis ja veelgi vanem kaev
Kuressaare turuhoone kõrvalt leiti 18. sajandist pärinev sillutis ja veelgi vanem kaev Foto: Wikimedia Commons

Kuressaare turuhoone juures tulid pisut enam kui meetri sügavuselt päevavalgele 1780.–90. aastatest pärit hoovisillutis ja kaev ühes paekiviplaatidest veejuhtmega. Selle all on sama sajandi alguses linna tabanud suurpõlengu jäänused, kirjutab Saarte Hääl.

Esimene katke vanast õuesillutisest tuli turuplatsil välja juba läinud reedel. Eilseks oli välja puhastatud juba mitmekümne ruutmeetri suurune ala, kus oli näha ka sajuvete äravoolurenn. Ehitustöödel arheoloogilist järelevalvet tegeva Garel Püüa jaoks oli selline leid paras üllatus. «Päris Tallinna vanalinna tunne tuleb peale,» muigas Püüa.

Sillutatud ala jääb kunagise kubermanguvalitsuse hoone (praegune Tallinna tänav 9) ja selle kantselei (praegune turuhoone) vahelisse hoovi. Püüa hindas sillutise 18. sajandi lõppu ehk toonase Liivimaa kubermangu asekuberneri, 14 aastat Saaremaal tegutsenud Balthasar von Campenhauseni aegseks. Raud- ja paekividest sillutis on laotud umbes 10 sentimeetri paksusele liivapadjale, mille alt omakorda tuli kaevamisel lig 14 sentimeetri paksune söekiht. Püüa sõnul viitab see suurele, ilmselt Põhjasõja (Eesti aladel 1700–1710) aegsele põlengule.

Kõnealusest või isegi varasemast perioodist pärineb ka samas väljakaevatud suur, ligemale kolmemeetrise läbimõõduga kaev. Algsele paekivist ringikujulisele rakkele on hiljem paigaldatud dolomiidist tahutud plokkidest kaheksakandiline rake, mis möödunud sajandil veetrassi rajamisega aga läbi lõigati. Veevõtukoht on näha veel 20. sajandi kolmekümnendatest aastatest pärit plaanidel ja ka fotol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles