Biorobootikud testivad Keila-Joal elektroonilist kala-asendajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila juga
Keila juga Foto: Wikimedia Commons

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) biorobootikateadlased testivad kolmapäeval uusi elektroonilisi sensoreid Keila-Joal, et analüüsida päris kalade ja teiste veeloomade ellujäämisvõimalusi paisudest, tammidest ning hüdroelektrijaama turbiinidest läbiujumisel.

Keila juga on suurepärane paik testimaks neid ekstreemseid tingimusi, kus kalad, putukad ja taimed on keerulises veekeskkonnas võimelised ellu jääma. Selle katse tulemusena saavad teadlased vastuse küsimusele, mis tunne on sõita kosest alla.

Elektroonilised sensorid on projekteeritud ja ehitatud Tallinna Tehnikaülikoolis testimaks ekstreemseid veealuseid tingimusi, kuhu kalad satuvad, ületades paise, tamme ning läbides hüdroelektrijaamade turbiine. Kasutades varem omandatud teadmisi sellest, kuidas kalad tunnetavad vee voolu enda ümber, ehitasid TTÜ biorobootika teadlased sensorid, et vähendada Euroopa Liidus katsed elusate kaladega.

Näiteks on sajad kalad ja sensorid on läbinud suurte hüdroelektrijaamade turbiine Austrias ja jäänud ellu, vaatamata seal esinevatele tohututele veerõhu muutustele.

Taoliste katsetega saadud uut infot kasutatakse, et reguleerida hüdroelektrijaamade tööd. Selle eesmärgiks on tagada kaladele ohutu allavoolu migratsioon, mis tihtipeale tähendab elektrijaamade turbiinide läbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles