Ministeerium leidis alakasutatud toetustest uue maheraha

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Maaeluministeerium on leidnud võimaluse mahepõllumajandust toetada lisaks ligi 10 miljoni euroga, teatas ministeerium. 

Sel aastal leiti ministeeriumis mahepõllumajanduse tarbeks 1,7 miljonit eurot täiendavat raha ning tootjatele makstakse toetused välja maksimaalses mahus. Riigi eelarvestrateegias kokkulepitu põhjal eraldatakse nüüd ka järgmisel neljal aastal mahepõllumajandusele kokku 8 miljonit eurot lisaraha.

«Mahemajanduse edendamine on üks valitsuse prioriteete,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm. «Kasutades Eesti puhtast keskkonnast tulenevat konkurentsieelist loome tingimused mahetoodete ekspordi edendamiseks, mis loob Eesti eri paigus uusi töökohti.» Mahetootmise soodustamiseks investeeritakse järgmise nelja aasta jooksul täiendavalt üle kaheksa miljoni euro Eesti maaelu arengukava ja riigieelarvelisi vahendeid.

Mis juhtus?

2017. aastal arenes mahepõllumajandussektor kiirelt edasi ning tekkis olukord, kus kõigi nõuetele vastavate mahepõllumajanduse toetuse taotluste rahastamise eelarvest jäi puudu 3,7 miljonit eurot.

Kõigis maaelu arengu toetuste andmist reguleerivates õigusaktides, kaasa arvatud mahepõllumajandusele ülemineku ja mahepõllumajandusega jätkamise toetuse puhul, on ette nähtud võimalus toetuse ühikumäära vähendamiseks olukorras, kus kõigi nõuetele vastavate taotluste rahastamise summa ületab eelarveaastaks määratud eelarve.

Maaeluministeerium leidis mahepõllumajanduse toetamiseks täiendava raha maaelu arengukava sisemiste vahendite arvelt. «Raha leiti Eesti maaelu arengukava kasutamata vahendite arvelt toetustest, kus oli planeerituga võrreldes alakasutus. Näiteks oli keskkonnasõbraliku majandamise meetmes vahendeid, mis on jäänud kasutamata ja millest tuleb osaliselt kate,» vahendas ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Karolin Lillemäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles