Steevia ja magus lippia asendavad suhkrut

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmaõrn steevia ehk Paraguay suhkruleht kasvab soojal suvel hästi päikesepaistelisel peenral, aga eelmise suve kogemus soovitab mõne taime ka kasvhoonesse istutada.
Külmaõrn steevia ehk Paraguay suhkruleht kasvab soojal suvel hästi päikesepaistelisel peenral, aga eelmise suve kogemus soovitab mõne taime ka kasvhoonesse istutada. Foto: Marko Saarm

Suhkur on pidetud paljudesse toitudesse, mida poest koju toome. Et mitte liialt palju suhkrut sisse süüa, oleks kaval vähemalt teesse ja magustoitudesse magusaid taimi lisada. Pealegi on neid üsna lihtne kodus kasvuhoones või päikesepaistelisel peenral kasvatada.

Juba tuntust kogunud maitsetaimed-suhkruasendajad on meile Mehhikost saabunud steevia ja magus lippia. Lisaks toidule magusa maitse andmisele on neis palju kasulikke aineid.

Steevia ehk Paraguay suhkruleht on ainus sada protsenti looduslikku päritolu kaloriteta suhkruasendaja.

Kuivatatud steevialehe pulber on ligi 300 korda magusam kui suhkur.

Indiaani rahvameditsiinis on Paraguay suhkrulehte kasutatud järgmiste seisundite ennetamiseks või leevendamiseks: vererõhu alandamine, immuunsüsteemi tugevdamine, suuhügieeni parandamine, suuhaavandite ja haavade ravi, samuti üldise antioksüdatiivse, diureetilise ja toniseeriva vahendina.

Hästi pidavat steevia mõjuma ka maohaavade, kõrvetiste ja seedehäirete vastu, samuti südant tugevdava vahendina, ülekaalu ja liigsöömise korral, diabeedi, hüperaktiivsuse, tähelepanuhäirete ning pea- ja näonahaprobleemide korral.

Steeviast veelgi võimsam tegija on aga magus lippia (Lippia dulcis). Lippias leiduv laktoon henandultsiin on tuhat korda magusam kui suhkur, olles samas täiesti kalorivaba. Kohvi või tee magustamiseks piisab paarist väikesest lehest.

Magusa lippia kodumaa on Mehhiko lõunaosa ja Kesk-Ameerika. Taim kuulub raudürdiliste (Verbenaceae) sugukonda. Ravimina on see tuntud kui astmahoogude leevendaja ja bronhiidi peletaja.

Magus lippia on tagasihoidliku väljanägemisega steeviast mitu korda dekoratiivsem ja sobib hästi ka kiviktaimlasse või püsilillepeenra serva tühemikesse, kus enne on õieiluga uhkeldanud sibullilled või kasvanud karulauk.

Sügisel tasuks mõlema liigi ilusamad taimed istutada potti ja asetada tuppa valgusrikkale aknalauale. Kevadel võib teha üle talve elanud taimedest pistikud, nii saame kerge vaevaga aeda istutamiseks uued taimed. Suhkrulehte võiks kasvatada eelkõige külmas kasvuhoones või kiletunnelis, lippiat aga vabalt aiamaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles