Eestlane pidas Roomas kõne muldade seisundist

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muld
Muld Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti pidas 2. mail avakõne Roomas toimuval mulla saastumise teemalisel rahvusvahelisel sümpoosionil. Oma kõnes rõhutas Lemetti, et muld on avalik hüve ja meie kõigi ühine ülesanne on peatada muldade seisundi halvenemine, vahendas Kertu Kärk maaeluministeeriumist.

Illar Lemetti tänas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) selle eest, et rahvusvahelisel muldade kümnendil (2015-2024) hoitakse muldade teemat jätkuvalt päevakorras. «Rahvusvaheline mulla aasta (2015) ja mullasaaste sümpoosion aitavad tõsta teadlikkust muldade olukorrast üle maailma,» sõnas kantsler.

«Surve muldadele suureneb, kuid põllumajandusliku või muu maakasutuse intensiivistumine ei tohi põhjustada muldade seisundi halvenemist. Uued tehnoloogiad võimaldavad potentsiaalselt mulda saastavate ainete kasutamisel järjest rohkem arvestada mulla tüüpi, maakasutust ja sotsiaal-majanduslikke näitajaid,» rääkis Lemetti. Ta tõi välja, et poliitilised ja juriidilised meetmed on nii ülemaailmsel, piirkondlikul kui ka tihti riiklikul tasandil mullakaitseks puudulikud.

«Üheks globaalseks probleemiks, mis on otseselt seotud tänase muldade saastumise teemaga, on jäätmed. Nende lagunemisel eralduvad kahjulikud kemikaalid ja toksiinid lekivad mulda, vette ja õhku. Hinnanguliselt maksab saastatud alade taastamine 10 korda rohkem kui saaste ennetamine,» märkis kantsler.

Iga kodaniku panus on oluline

Illar Lemetti
Illar Lemetti Foto: Kuvatõmmis otseülekandest

Lõpetuseks kutsus Illar Lemetti sümpoosionil osalejaid osa võtma maailma suurimast, Eestist alguse saanud kodanikualgatuslikust liikumisest «Teeme Ära!» ja 15. septembril 2018 toimuvast maailma koristamise päevast (World Cleanup Day). «Peame rohkem pingutama, et vältida oma planeedi saastamist. Iga riigi ja kodaniku panus on väga oluline, et hoida meie Maa ja mullad puhtana,» manitses Lemetti.

Mulla saastumise teemalisel rahvusvahelisel sümpoosionil heakskiidetava lõppdokumendiga soovitakse rõhutada teema olulisust toiduohutuse, keskkonna ja inimese tervise vaatenurgast ning see sisaldab endas tõenditel põhinevat ühist tegevuskava mulla saastumise ärahoidmiseks, leevendamiseks ja saastatud alade taastamiseks. Huvilistel on võimalik üritust jälgida FAO kodulehel otseülekande kaudu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles