Humuse loomaveohaagis avardab karjatamisvõimalusi

Silvi Lukjanov
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmas ainulaadse lahendusena Paides loodud loomaveohaagis.
Maailmas ainulaadse lahendusena Paides loodud loomaveohaagis. Foto: Humus

Loomakasvatajad on seda meelt, et kui loomad lähevad muretult haagisesse ja neid mahub sinna poole rohkem ja lisaks transportimisele saab neid kohe ka kaaluda, siis tuleb ju Humuse loomaveohaagist kasutada.

PMT OÜ Paide masinatehase Humuse loomaveohaagise ostnud Muhumaa loomakasvataja Rein Ling on aasta tagasi tehtud ostuga rahul. Ühe esimestena valminud haagistest ostnud mees pole ostus pettunud, vastupidi, kui peaks uuesti ostma, ostaks sama haagise. „Aastase kasutamise ajal pole ma pidanud Paide PMTsse kordagi helistama, sest seade on väga lihtne ja mugav ning midagi pole katki läinud,” kiidab ta.

Loomad ludinal haagisesse

Kõige tähtsamaks peab Muhumaal veiseid ja lambaid kasvatav Ling, et loomad tahavad nüüd ise haagisesse minna. Kui varem tuli loomadel minna mööda kaldteed üles käru peale, oli see üsna kurnav ja aeganõudev tegevus nii loomi ajavale inimesele kui ka hirmul loomale. Humuse haagis on tänu hüdraulilisele langetamisele-tõstmisele palju mugavam. Protsess on nii turvaline, et enam pole mõtet loomi jala ühelt karjamaalt teisele ajadagi. Veel enam: kui on kasutada haagis, kuhu loomad lihtsasti peale lähevad, saab Lingi sõnutsi karjamaid valida. „Alati pole tänapäeval mõeldav, et mitmekümnepealine kari kõnnib üle sõidutee,” toob ta välja.

Eriti kui loomadeks on 600–800kilosed veised, keda haagisesse mahub lausa kümmekond. Ling teab, et on eri suurusega haagiseid, kuid tema eelistas just suuremat, sest karjatamisajal on karjamaade vahel vedamist üsna palju. Suviti on haagis kasutusel lausa kord nädalas.

Suurte loomade vedamisel pole Ling kordagi tabanud end mõttelt, et haagis võiks katki minna. Seade on tehtud nii tugevast rauast, et miski pole kõveraks läinud, pole olnud kuulda ragisemistki. Ka karjamaavahelistel teedel mitte, mis pole ju asfaldi siledusega. „Haagise põrandal on ribid ja libisemisvastane pinnakate, need aitavad loomal kergemini püsti seista. Nii on loomade transportimine nüüd kiirem, turvalisem ja mugavam.”

Laheküla Lepiku OÜs loomi kasvatav Ling on haagisega rahul. „Oma kogemust arvestades julgen Humuse loomaveohaagist soojalt soovitada, sest hinna ja kvaliteedi suhe on paigas. Tean, et uuematel versioonidel on mitmed lisaseadmedki, mis teevad loomakasvataja elu vaid mugavamaks,” räägib ta.

Ka Pärnumaal Tõstamaal 270pealist lihaveisekarja pidav Toomas Rõhu ostis Humuse loomaveohaagise, et kiiremalt ja mugavamalt tööd teha. Talvel lautades olevad loomad tuleb  kevadel saada rannaniitudele ja sügisel sealt tagasi. Uue haagise ostis Rõhu eelmisel suvel. Kui enne seda oli loomavedu üsna tülikas ja võttis palju aega, siis eelmise sügise loomavedu karjamaalt lauta oli varasemaga võrreldes käkitegu. „Loomad läksid Humuse haagisesse kohe üsna heal meelel. Nii oli stressi vähem nii inimestel kui ka loomadel. Peaasi – suurema haagisega kulus aega kohe poole vähem,” on Rõhu rõõmus.

Rõhu kiidab ka Paide PMT meeste head teenindust. „Mitmed asjad haagise juures tehti just nii nagu meile sobilikum. Selline paindlik lähenemine on meeltmööda. Suhtleme nendega siiani, anname praktikutena näpunäiteid,” sõnab ta.

Rõhu ostetud haagisel on ka kaaluseade. Sellest rääkides on mehe hääl eriti rõõmus, sest loomade kaalumine on loomapidajale väga tähtis nii kevadel rannaniidule viies kui ka ära tuues. „Kui varem oli kaalumiseks vaja kolme seadet, siis nüüd on looma fikseerimisseade ja kaal koos haagisega. Mis sa hing veel oskad tahta! Muidugi ootan tänavu kevadel loomade vedu juba hoopis kergema südamega,” kinnitab ta.

Arendaja töötab pühendunult

OÜ PMT Paide masinatehase Humuse toodete müügijuht Kristjan Kõljalg ütleb, et maailmas ainulaadse lahendusena loodud loomaveohaagis areneb neil koostöös loomakasvatajatega pidevalt. Uudse lahendusena on lisatud söödamajalahendus ja avatavad külgväravad. Söödamaja annab võimaluse haagise karjamaale jätta ja kasutada seda kohana, kust loomad saavad kuiva sööta. Avatavad külgväravad lasevad haagist kasutada ka muude asjade transportimisel. „Meie missioon on tootearenduse kaudu anda Humuse loomaveohaagisele täiendavad kasutusvõimalused, mis muudavad omaniku elu lihtsamaks ja panevad haagisesse tehtud investeeringu end kiiremini tagasi teenima,” ütleb ta.

Kõljalg lisab, et Humuse hüdrauliliselt langetatavad loomaveohaagised on kasutajatelt saanud positiivset tagasisidet Rootsist ja Eestist. „Tunnustatud on just haagise kasutusmugavust ja turvalisust.”

Humuse loomaveohaagise 9 plussi

1. Mugavam ja turvalisem koormasse saamine tänu haagise hüdraulilisele langetamise ja tõstmise funktsioonile.

2. Haagise põrandal olevad ribid ja libistamisvastane kate aitavad loomal kergemini püsti seista ja vigastuste oht väheneb.

3. Haagise väravad on suletavad ühe liigutusega, see suurendab töötaja turvalisust.

4. Tänu hüdraulilisele vedrustusele on sõit haagisega mugavam nii loomale kui ka traktoristile.

5. Haagisele lisatav hooldusala võimaldab värkida sõrgasid, teha süste ja muid veterinaar- või hooldustoiminguid.

6. Kaalulahenduse abil tekib mobiilne kaalumisvõimekus.

7. Söödamajalahendus annab juurde võimaluse kasutada haagist kuiva sööda hoiukohana karjamaal.

8. Erineva lukustusega peaväravad lasevad teha lihtsamaid hooldustoiminguid

9. Tänu avatavatele külgväravatele saab haagist kasutada ka muude asjade transportimisel.

Allikas: OÜ PMT Paide masinatehas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles