Turbliss väärindab Eesti turvast

Tiit Efert
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Tänapäeva rohkete võimaluste maailmas
saame idee teostada juba umbes poole aastaga,” kinnitab Sirli Mangus.
„Tänapäeva rohkete võimaluste maailmas saame idee teostada juba umbes poole aastaga,” kinnitab Sirli Mangus. Foto: Tiit Efert

Kolme tubli naise ettevõte Turbliss toodab Eesti rabadest leiduvast harukordselt suure humiinainete sisaldusega turbast kosmeetikatooteid, mis koguvad populaarsust välismaalgi.

„Meie eesmärk oli ja on väärtustada Eesti turvast, seega Turbliss on eelkõige turbamaskide sari,” sõnab arendus- ja tootejuht Sirli Mangus.

Kolmekesi rappa

Ettevõtte asutajad on kolm ettevõtlikku naist: Sirli Mangus, Jane Pappel ja Margit Naptal. Turba juurde juhatas naised just Margit. Tema oli aastaid näinud kõrvalt turba tööstuslikku tootmist aianduse ja kütte tarbeks. Jane on aga Bio4you ökopoodide keti üks omanikest ja üks esimesi ökokosmeetika maaletoojaid Eestis. Sirli ühines projektiga tootearendusetapis. Temal on seitsmeaastane kosmeetikavalmistamise kogemus. Idee elluviimise ajal oli ta aktiivne Bio4you ökopoes ja edendas koos Janega Eestis ökotoodete ja orgaanilise looduskosmeetika valdkonda.

„Mõttest väärindada kodumaist loodusvara kerkis küsimus, kas meie Eesti turvast saaks kasutada ka kosmeetikas. Selle idee baasilt hakkasime uurima, mida mujal maailmas turbast tehakse ja kui sobilik on Eesti turvas kosmeetikatoodete valmistamiseks. Uuringud ja eeltöö kestsid umbes poolteist aastat, enne kui tootega turule tulime,” selgitab Sirli.

Palju infot kosmeetilise turba kohta saadi põhjanaabrite soomlaste käest, konsulteeriti sealse turbateadlase Riitta Korhoneniga, samuti loeti teaduslikke uuringuid mujalt maailmast. „Leidsime näiteks, et koostöös Ida-Tallinna Keskhaiglaga on tehtud Eesti raviturba mõju kohta kliiniline uuring. See käsitleb küll peamiselt turba mõju liigesehaiguste leevenduseks, kuid kõrvalmõjuna täheldati ka nahastruktuuri paranemist. Sellest saime kõvasti innustust,” märgib Sirli. Peale selle oli turbamaskide mõju katsetatud enda ja tuttavate peal juba pikalt ja põhjalikult. Tulemused olid hämmastavad ja motiveerisid ideega edasi minema.

Koostöö teadlastega

Esimene turbamask oli väga lihtne, kuid oma algainetelt unikaalne: 100 protsenti puhas looduslik mikroniseeritud raviturvas. Edasi liiguti eri nahatüüpide maskide suunas ja otsiti kvaliteetseid koostisosi, millega turba toimet veel võimendada. Seejärel lisandus puhas turbavesi, mis on allikavee kõrval ainus elav vesi kosmeetikaturul. Turbavee kogumine toimub ühes kindlas analüüsitud kohas, kuhu teatud tegevuse tulemusena koguneb tuhandete aastate vanusest turbast läbi imbunud puhas turbavesi. Seejärel läbib vesi mehaanilise filtreerimise.

„Praegu laiendame kaubamärki ka eel- ja järelhooldustoodetega, mille väljatöötamisel arvestame turul olevat kaubavalikut, vajaduspõhisust, toimet, kvaliteeti, unikaalsust ja kokkusobivust meie olemasolevate toodetega,” räägib Sirli.

Turblissi tootearendus käib koostöös Tallinna Ülikooli Loodusteaduste Instituudi keemialaboriga, mis teeb teadusuuringuid. Koos uuritakse kaevandatavat toorainet ja valmistooteid, nende omadusi seoses naha ja inimorganismiga. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse vahendusel saab Turbliss teaduse tarbeks toetust Euroopa Liidu fondidest. Peale ülikooli projekti tehakse koostööd akrediteeritud laboritega. Ideed on inspireeritud turu nõudlusest, teaduslikest avastustest, rabast, globaalsest kosmeetikaturu innovatsioonist ja põnevatest koostisainetest. „Tänapäeva rohkete võimaluste maailmas saame idee teostada juba umbes poole aastaga,” lisab Sirli.

Harukordne tooraine

Turblissi turbamaskides kasutatakse ainult kosmeetilist, balneoloogilist ehk raviturvast. Eesti asub geograafiliselt väga huvitavas piirkonnas, kus looduslik kooslus ja ilmastikuolud on lasknud tekkida ja kasvatavad juurde harukordselt suure humiinainete sisaldusega raviturba kihti. Raviturvas on 5000–8000 aastat vana.

Kosmeetiline turvas peab vastama teatud näitajatele: asukoht, sügavus, lagunemisaste, pH jpm. Kõige tähtsam on aga humiinainete sisaldus. Eestist on leitud teadaolevalt suurima humiinainete sisaldusega turvas maailmas.

Just humiinained on need, mis mõjuvad nahale noorendavalt, niisutavalt ja parandavad naharakkude tööd. Raviturvas mõjub tõhusalt tänapäeval laialt levinud nahamurede korral, nagu näiteks akne ja psoriaas. Humiinhape neutraliseerib näiteks hüaluronidaasi ensüümide tööd, mis pikendab nahas loomuliku hüaluroonhappe eluiga. Hüaluroonhape on naha elastsuse säilitaja. Humiinaineid ei ole võimalik laboris järele teha ja seetõttu ongi kvaliteetsed raviturbatooted unikaalsed.

Turvas on ääretult multifunktsionaalne, sest sobib oma tasakaalustava mõju tõttu nii kuivale kui ka rasusele nahale. Raviturba antioksüdantide sisaldus on vägagi muljet avaldav – see tähendab, et turbatoodete kasutamine aeglustab märgatavalt kortsude teket ja silub juba olemasolevaid joonekesi. Unikaalne happeline koostis puhastab sügavalt poorid, laseb nahal hingata ja taastuda ning mõjub üllatavalt kiiresti psoriaasilaikudele. Peale eelneva on raviturbal nahka helendav toime.

Peamine erinevus tavatoodetest seisneb selles, et raviturvas paneb naha laisaks tegemise asemel hoopis tööle ja suure bioaktiivsuse tõttu on tulemused kohe nähtavad.

Turblissil on praegu tooteid kokku 16. „Üsna pea lisandub kaks uut väga põnevat toodet,” avaldab Sirli. Minevaimad tooted on bioaktiivne näomask probleemsele nahale ja bioaktiivne rabatoonik. Aga ka luksuslikum kullasari ja näoõlid võidavad aina rohkem populaarsust.

Turblissi tooteid müüakse ka Itaalias, Soomes, Ühendkuningriikides, Saksamaal, Kreekas. Läbirääkimised käivad nii Skandinaavias, Aasias kui ka Lähis-Idas. Praegu on firma olulisim eksporditurg Itaalia. Eksport moodustab tootmisest umbes veerandi.

Koostööd tehakse spaadega ja ilusalongidega. Seda suunda on Turblissil plaan ka arendada. „Meie toodetega tehakse hoolitsusi Pärnu Tervise Paradiisis ja Tervise spaas, Tallinnas saab turbahoolitsusi nautida salongides Siluett ja Raine Ilutuba. Proovihoolitsusi tehakse ka Haapsalus,” täpsustab Sirli. „Spaa ja salong on hea võimalus turbatoodete ja nende mõjudega tutvumiseks. Kiire elutempo nõuab aeg-ajalt lõõgastavat puhkust ja miks mitte lubada endale üht tõeliselt kodumaist looduslikku hoolitsust spetsialisti käe all,” sõnab Sirli.

Oma kätega kaevandatud

Turvast kaevandavad naised siiani päris ise enda kätega vastavalt oma tootmisstandardile. „Raviturba kiht on kohati nii õhuke, et masinat kasutades lahjendaksime humiinained ära. Oleme kaardistanud Eestis neli rabapiirkonda, kus oleme teinud vastavad analüüsid. Kõik kaevekohad asuvad Eesti keskjoonest lõuna pool,” lausub Sirli. „Oleme oma kaevepiirkondadest võtnud pinnaseproovid ja kaevandame ainult nendes täpsetes kohtades, kust oleme saanud suure humiinainesisaldusega tulemused.”

Turba kaevandamisel avavad naised väikeses mahus pinnase ja asetavad sobiva turbakihi anumatesse, milleks on suured ülipuhtad tünnid. Need toimetatakse ATV abil treilerini. „Kaevandamas käimisega on keerulised lood, sest talvel on maa jääs ja suvel on sissepääsud meie punktide juurde läbi tuleohtlike alade. Aga kokku tuleb kuskil viis korda aastas,” räägib Sirli.

Tootmisruumis läbib turvas veel ühe sorteerimise ja mikroniseerimise spetsiaalse masinaga. Igas etapis mõõdetakse tooraine või poolfabrikaadi teatud näitajaid. Edasi valmistatakse vastavalt retseptuurile tooted, mis doseeritakse purkidesse, sildistatakse ja pakendatakse.

Praegu kulub ettevõttel aastas umbes kaks tonni turvast. Peale turba kasutatakse kodumaise toorainena rabavett. Ühes tootes leidub veel Piusa koobastest pärit kvartspärlikesi. „Muu tooraine valiku alus on optimaalne hinna-kvaliteedi suhe. Kallis ei tähenda alati parimat ja parim kallist. Oluline on tootja võimekus ja kogu tootmisprotsessi kvaliteet. Kasutame osaliselt ökosertifitseeritud toorainet ja oleme ka mõnda tarnija tootmisettevõtet isiklikult külastanud,” räägib Sirli.

Turblissis on kuus töötajat. 2017. aasta käive oli 105 000 eurot. Turblissil on olemas nii suutlikkus kui ka valmisolek kasvada. „Laieneme kiiresti ja oleme loonud eri mudeleid, mida vajaduse korral ellu viia, kui tootmismaht peaks järsult suurenema. Osa meie tootmisest, mis puudutab raviturba kaevandamist ja sorteerimist, jääb alati käsitööks. Muid protsesse saame edukalt mehhaniseerimisega kiirendada, kuid meie tootmise kasvamise võtmesõnadeks jäävad alati nii töötajad kui ka masinad,” selgitab Sirli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles