Messinael: kiviplokid otsivad Eesti turul kohta

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Messinael

Maailma juhtiv kindlate tugiseinte süsteem Redi-Rock näeb lisaks tugevusele ka hea välja. Neljandat nädalat Eestis toodetava ploki peamiseks eeliseks on Pärnu Graniit OÜ esindaja Teet Rehtla sõnul paigalduse kiirus.

Senimaani on selliseid kiviplokke kasutatud enamasti maaparandusega seotud töödes. Tavakodanikule on tehtud tööd ehk kõige nähtavamad viaduktide all, kus toestatakse muldvalli. «Väga palju viadukte Eestis küll ei ehitata, aga materjali kulutatakse palju,» rääkis Rehtla. Veel sobib Redi-Rock jõeäärsetele, kaldakindlustustele ja sadamakaidele, millest viimasel puhul on süsteemi katsetatud Iirimaal.

Sõnnikuhoidlatesse, mida võiks esmalt silmas pidada talupidaja, kiviplokkide süsteem ei sobi, sest ladumisel ei kasutata sideainet, vaid plokid hoiavad end ainult raskusega koos (1,2m lai, 0,45m kõrge, 640 kg).

Pärnu firma ambitsioonid lasuvad hetkel raudteehitusel, mida võiks  valmisplokkidega varustada. «RailBaltica, raudteed, teedeehitus, need on praegused suunad,» rääkis Rehtla. Eraisikutele suunab firma oma toodangut esialgu kõigest tagasihoidlikult, pidades peamiselt silmas astangute ehitamist. «Kui hoov on nurga alla, siis on Redi-Rock hea lahendus. Neid plokke on võimalik toonida ka, ei pea betoonivärvi jääma,» selgitas Rehtla.

Maamessil laob Redi-Rock süsteemi tootja lisaks kõnealustest plokkidest näidisseinale üles ka nn lego-plokkidest seina. Kohapeal on võimalik vaadata püstitusvideot.

Tugiplokkide süsteemiga on võimalik tutvuda Maamessi alal VP-334

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles