Messinael: torud toovad lauta õhu ja tervise

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maamess

Austriast pärit ventilatsioonisüsteem Vetsmarttubes lubab parandada loomade tervist ja suurendada jõudlust. Maamessil näitab eesti firma Teknest, kuidas kvaliteetse õhuga laut loomasõbralikuks muuta.

Kuigi Eestis veel ühtegi säärast süsteemi paigaldatud ei ole, on Teknest OÜ juhataja Ivar Lapa lahenduse tuleviku osas optimistlik. «Huvi on olemas ja läbirääkimised esimeste klientidega juba käivad,» rääkis Lapa.

«Inimesed ei pööra alati tähelepanu õhu kvaliteedile,» kõneles Lapa. «Loomad haigestuvad ja juurdekasv on väike.» Laudas võib kergelt kerkida kõrgele bakteriaalne foon, mis paneb loomad köhima. «Värskest õhust ja veest hakkab kõik pihta,» seletas Lapa.

Teknest pakub igale farmile individuaalselt loodud ventilatsioonisüsteemi, mis ei nõua, et inimesed uue lauda näol suuri väljaminekuid tegema peaksid. «See on väga hea käepärane lahendus olemasolevatele hoonetele,» kiitis Lapa. Ventilatsiooniseadme juhtimiskeskus muudab õhuringlust vastavalt loomade paiknemisele ning seda on võimalik ka käsitsi kontrollida. Enne paigaldamist saab 3D õhulahendusel ka näha, kuidas õhk farmis liikuma hakkab.

Maamessil on Teknest väljas näidislahendusega, mis messiboksis üles vinnatakse. Ventilatsioonitunneli läbimõõdud on piisavalt väikesed, et see sobiks juba olemasolevatele hoonetele. Ventilatsioonisukale tehakse seejärel augud sisse vastavalt loomade paiknemisele. «Õhk vajub tõmbetuuleta loomade peale. Lihtsad lahendused ei pea olema kallid,» rääkis Ivar Lapa. Seadme hinnad algavad 5000 eurost ja lähevad vastavalt suurusele ülespoole.

«Igale probleemile on lahendus olemas, aga tuleks hoopis probleem ära hoida. Ennetamine läheb tänapäeval juba palju tähtsamaks,» seletas Lapa. Vetsmarttubes lubab märkimisväärselt loomade ravikuludelt kokku hoida ning sobib kõikidele looma- ja linnuliikidele.

Ventilatsioonilahendus on leitav Maamessi alalt C-23

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles