Ilmateenistus: nüüd võib tõesti autodel rehvid ära vahetada!

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd võib võõrasemad julgelt õue istutada.
Nüüd võib võõrasemad julgelt õue istutada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ilmateenistus kinnitab, et kevad võtab ilmet. Mitu päeva on Läänemere ääres ilma teinud kuiv ja karge kõrgrõhuala Martin, mis oma jõude vähehaaval kagu suunas Venemaale koondab. Taanduva kõrgrõhkkonna järel pöördub õhuvool järk-järgult lõunasse, aitab sooja tulekule kaasa ning öiseid ja varahommikusi miinuskraade jääb järjest vähemaks.

Ühes soojaga saabub lõuna poolt meile rändlinde ja mitte ainult. Peaaegu nädalajagu on soojeneva Vahemere kohal süvenenud madalrõkkonnad haaranud Aafrikast, Sahara kõrbest liivatolmu ja kandnud seda Euroopa kohale. On üsna tavaline, et peale järjekordset sadu jõuab maale ja pindadele veidi punakat tolmu. Tolm muudab õhus punanse, oranzi ja kollase värvi intensiivsemaks ning päikeseloojangud on saanud jumet juurde.

Pühapäeva varahommikul jõuavad Eesti saartele vihmahood ja levivad päeval edasi ida-kirde suunas. Sooja tuleb laupäevaga võrreldes veidi vähem, kuid vihm süvendab kevadetunnet. Mõni kübe Sahara tolmu tuleb samuti lisaks, vaatamata sellele, et suurem osa on Kesk-Euroopasse jäänud.

Ka uus nädal jätkub soojemal foonil ja nüüd võib tõesti autodel rehvid ära vahetada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles