Messinael: Humus taasleiutas loomaveohaagise

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomaveohaagis Humus 6L
Loomaveohaagis Humus 6L Foto: Maamess

Paide Masinatehas (PMT) esitleb selle aasta Maamessil maailmas ainulaadset söödamaja lahendusega loomaveohaagist, mis on PMT arendusjuhi Kristofer Talviste sõnul juba baasvariandina konkurentidest ees.

Uudse lahendusena pakutakse loomaveohaagisele külgmisi seinu väravatena, mis muudavad haagise mobiilseks söödamajaks, mida on võimalik karjamaale jätta. Lahendus võimaldab haagist mitmel erineval otstarbel kasutada ja söödamajana efektiivsemat söödakasutust saavutada.

Lisaks pakub tehas hüdraulikaga haagist, mille saab vastu maad langetada ja seejärel loomad peale ajada. Sees on väiksed eraldi aiad, mis on ühe liigutusega suletavad. «Ajad kaks looma peale, üks läheb samal ajal maha. Eriti ohtlik on see suurte lihatõugu veistega,» rääkis Talviste. «Et töö oleks ohutu, on võimalik lükata vahepeal värav kinni.»

Haagise kasutusvaldkond oleneb suurel määral kasutaja soovist. Söödamajana on võimalik ta põllul vastu maad lasta, küljevineerid eemaldada ja põhu- või heinarullid sisse viia. «Sööt on kogu aeg kuiv ja loomad ei tassi seda laiali,» kommenteerib Talviste sellise söötmisviisi kasulikkust.

Peale hüdraulika ja lisaväravatega varustatud haagise on PMT messil väljas haagiseversiooniga, mille ühte otsa on ehitatud meetrilaiune hooldusala. Lisatud alal on võimalik teha loomale ära tavapärased protseduurid, mis tavapärases olukorras nõuaksid eraldi spetsiaalset puuri. «Me oleme maailmas esimesed, kes on pannud selle haagise külge,» rääkis Talviste. Hooldusalal olev automaatne pealukustusvärav võtab loomalt kaela ümbert kinni, misjärel saab loomapidaja või -arst teha kõiki vajalikke toiminguid.

Söödamaja ja hoolduslahendusega haagise hind algab 18 000 eurost (+ KM). Klientuurina näevad tootjad eelkõige neid, kes on saavutanud loomakasvatuses uue taseme ja ajavad nüüd efektiivsust taga. «Oleme kasutajatega kõvasti tööd teinud ning tagasisside on see, mis meie tooteid arendanud on,» rääkis Talviste tänulikult. «Kogume ideid ka Maamessil ja viime võimalusel need oma toodetesse,» lisas ta.

Humus loomaveohaagis on leitav Maamessi alalt VP-277

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles