Peavalust lahti!

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soopihl moodustab ühe osa salvist, millega tasub kanget kaela ja õlgu määrida.
Soopihl moodustab ühe osa salvist, millega tasub kanget kaela ja õlgu määrida. Foto: Arvet Mägi

Peavalul võib olla palju põhjusi, sellest oleneb ka taimravi. Üks levinumaid on soolade ladestumine kaela- ja õlalihastesse. Kaelasooned on kanged, pead pöörates kael ragiseb. Tihti kaasneb sellega peavalu ja migreen. Aitab taimne toit, eriti köögiviljadest.

Määrimiseks sobib soopihlast, kadakast ja lavendlist salv, millega kaks korda päevas kaela ja õlgu määrida. Ise teen salvi soopihla juurtest ja lisan lavendli, nulu ja kadaka eeterlikku õli. Aga võib kasutada ka lavendliõisi, lehti, kadakamarju ja männipungi. Joomiseks sobivad angervaksa, metskuldvitsa ja soopihla tee, mustasõstralehed, samuti mustad ja punased sõstrad.

Toidus võiks tarvitada mädarõigast ja peterselli, süüa kirsse ja ploome. Kevadel saab smuutides ja pestodes kasutada vesiheina ja naati. Naat sobib ka pirukate täidiseks ja supi sisse. Kel soolade ladestumisega probleeme, peaks vältima looma ja linnu siseelundeid, kanakintse, õlut, kääritatud jooke. Tervisele kasulikum on roosat värvi Himaalaja sool.

Paljudel tekib peavalu sundasendist või jääb magamisel kael valesse asendisse, sel juhul võib kaelasoonte masseerimiseks kasutada varemerohusalvi, milles on lavendli eeterlikku õli. Lavendliõlil on valuvaigistav ja lõõgastav toime. Samuti parandab see nagu kadaka- ja nuluõligi nahaalust verevarustust. Salv aitab ka siis, kui kael on külma saanud ja kaelalihastes või kuklas närvipõletik. Ise sain abi, kui määrisin salviga ja magasin lambanaha peal. Päeval tuleks sooja villast salli kanda.

Kes on sundasendist tingitud peavaluga kauem hädas olnud – näiteks autojuhid, arvutiga töötajad ja liinitöölised, kes on tööl sundasendis ja teevad ühesuguseid liigutusi, nemad võivad kasutada salvi, milles on nii soopihla kui ka varemerohtu, männipungi või nulu eeterlikku õli ja lavendlit. Kui ise salvitegu ette võtta, võib seda teha kasvõi rasvaga. Paljudel on kodus loomarasva, aga sobivad ka kookos-, palmi- jm rasvad. Nii soopihl kui ka varemerohi tahavad pikka haudumist: 90 kraadi juures umbes 8 tundi.

Loomulikult tuleks juua teed, mille koostises on angervaks, kuldvits, kaselehed, mustasõstralehed, soopihl, kibuvits.

Tihti tekitavad peavalu pinged, mille vastu aitavad lõõgastavad taimed, näiteks meliss ja kange piparmünditee. Hea on juua kanget teed ja heita pärast voodisse. Vahel aitab piparmündi eeterlik õli, mida tilgutada lusikatäie baasõli sisse ja määrida meelekohtadele.

Kui veresooned on umbes, tekivad samuti peavalud. Siis on abi puhastavatest taimedest: harilik mailane alandab ka kolesterooli ja aitab, kui pea on uimane. Samuti tasub teha nurmenukuteekuuri, kuur kestab mitu kuud.

Taimravis pole kiireid tulemusi, kuigi on ka vastupidi. Nii mõnigi, kes on nädal aega joonud mailase teed, on tundnud end paremini: pea on selgem ja kõrvadest kohin kadunud.

Naistel valutab vahel pea menstruatsiooni ajal või selle lõppedes, vahel on põhjus madalale vajunud vererõhk, sest kaotad palju vedelikku ja verd. Siis aitab tass head kohvi šokolaadi või mõne mu hea ampsuga. Kes kohvi ei joo, võib juua musta kvaliteetteed, guaraanamarja pulbriga valmistatud teed või smuutit. Võib proovida ka kakaod.

Kevad saabub ja juba saab ise üht-teist korjata, vahtramahl jookseb, varsti ka kask. Varemerohtu saab ise aiast kaevata, soistel heinamaadel ja soos saab soopihlagi kätte. Männipungi on praegu samuti õige aeg korjata, need on veel head vaigused.

Linnud on tagasi, mets rõkkab laulust. Kasutage see ilus aeg ära ja nautige õues päikest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles