Masin, mis harvendab metsa tõhusalt ja säästlikult

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malwa metsamasinad on tavapärastest võimsatest masinatest rohkem kui kaks korda kergemad ja vaid kahe meetri laiused. Need metsatraktorid on iseäranis paindlikud ja sobivad ennekõike harvendusraieks neile, kes eelistavad metsa majandada põlismetsa hoidmise vaimus.
Malwa metsamasinad on tavapärastest võimsatest masinatest rohkem kui kaks korda kergemad ja vaid kahe meetri laiused. Need metsatraktorid on iseäranis paindlikud ja sobivad ennekõike harvendusraieks neile, kes eelistavad metsa majandada põlismetsa hoidmise vaimus. Foto: Malwa

Kui üha enam räägitakse metsamajandamisest mitte niivõrd intensiivse lageraie, kuivõrd pigem säästliku valik- ja turberaiet eelistava matsakasutuse võtmes, siis ennekõike on tarvis masinaid, mis sellist tööd võimaldavad.

Rootsi tehnikatootja Malwa Forest metsamasinad püüdlevad just sellist sorti täiuslikkuse poole – need pole nagu Eestis praegu valdavalt levinud enam kui 20 tonni kaaluvad mürakad, samas pole Malwa masinad pisikesed mänguasjad, mis suure tehnikaga majandama harjunud metsa ülestöötajad nälga jätaksid.

Malwa tootevalikusse kuuluvad langetajad ja väljavedajad. Ettevõtte insenerid ütlevad, et Malwa pakub alternatiivi n-ö võidurelvastumisele metsatehnika vallas. Nii on keskendutud ülipehmele pinnasele sobivate pigem väiksemate ja kergemate masinate tootmisele. Suured metsamasinad on küll efektiivsed, aga vaid juhul, kui saavad normaalsel pinnasel töötada. Metsad aga püsivad soojade talvede tõttu ka detsembrist veebruarini pehmed ning see sunnib langetus- ja väljaveotraktoreid üha laiemate lintidega varustama.

Kui suurele võimsale 8rattalisele väljaveotraktorile paigaldada kaks paari linte, suureneb masina kaal neli-viis tonni, kütusekulu kasvab 30–50%. Eks proovige hinnata kahju, mida niisugune masin metsapinnasele ja kasvavatele puudele põhjustab.

Malwa metsatraktorite kõik mudelid on kompromiss pisikestele masinatele omaste puuduste ja masina tõhususele pandud ootuste vahel. Malwa metsamasinad on kerged, tühikaaluga 5,5–7 tonni, seetõttu tallavad vähe metsaalust ega upu ära. Vaid kahemeetrine gabariitlaius tagab esmaklassilise manööverdamisvõime kasvavate puude vahel. Tänu sellele puudub nende masinatega hooldusraiet tehes vajadus nelja meetri laiuste kokkuveoteede järele.

Kõik mudelid on varustatud 55kilovatise CAT-turbodiiselmootoriga ja võimsa hüdrosüsteemi pumbaga, mille tootlikkus 140 l/min. See tagab suure efektiivsuse.

Malwa metsamasinate puuduseks on peetud asjaolu, et kõik mudelid on vaid kuuerattalised. Masinate loojatel ei olegi plaanis kaheksarattaliste masinatega turule tulla. Malwa esiosa on niigi kerge ja kui masinale lisada balansiirülekanne ja lisarattapaar, suureneb masina kaal ja eks kerkib ka hind. Seega efekt on minimaalne. Et masin siiski edukalt pehmel pinnasel hakkama saaks, saab tootmises olevatele traktoritele paigaldada kui 700 mm laiuseid esirattaid.

Et Malwa suurusklassi masinaga efektiivselt tööd teha, on eriti oluline operaatori professionaalsus. Suhtumisega „masin kannatab kõike” ei pruugi sellise traktoriga kaugele jõuda.

Rootsis on kõige hinnatum kombi-masin Malwa 560C. Vaid 20 minutiga saab muuta langetustraktori väljaveotraktoriks või vastupidi. Kui hooldusraie maht pole väga suur, on kombi-Malwa mõistlik valik. Ühe masina abil saab ära teha nii raie- kui ka kokkuveotöö.

Malwa 560F Forwarder

  • Tootja Rootsi
  • Mootor Caterpillar 3.4B, Tier 4 Final, EU Stage IIIB, 3,4 l
  • Võimsus 75 hj (55 kW) 2200 p/min
  • Kütusepaagi maht 75 l
  • Hüdropumba jõudlus 140 l/min 1900 p/min
  • Kiirus: kuni 20 km/h
  • Transmissioon: Bosch Rexroth hüdromehaaniline
  • Tõstuk: Cranab FC45 DT tõsteulatusega kuni 8 m (soovituslik)
  • Kahemeetrise gabariitlaiusega masinaga hooldusraiet tehes saab hektari kohta kasvama jätta kuni 200 puud rohkem, võrreldes selliste masinatega, mis vajavad liikumiseks vähemalt nelja meetri laiust teed.
  • Täiskoormaga Malwa langetustraktori rataste erisurve pinnasele on maksimaalselt 0,35 kg/cm2. See on kolm korda väiksem kui 10–14tonnise kandevõimega traktoril. Võrdluseks – metsatöölise erisurve pinnasele on 0,50 kg/cm2.
  • Malwa 560F on mõeldud kasutamiseks järelhaagisega. 7tonnise tühikaaluga masina kandevõime on sel juhul 9 tonni. Sama kogus kolme meetri pikkust puitmaterjali mahub koormasse väljaveotraktorile, mille tühikaal on 17 tonni või enam.
  • Kriitiliselt pehmel soopinnasel töötades saab põhimasinale ja järelhaagisele laadida pool koormat mõlemale ja materjali ikkagi metsast välja vedada ilma masinat uputamata ja metsaalust segi pööramata.
  • Malwa väljaveotraktorile saab paigaldada 8,2meetrise haardeulatusega Cranabi tõstuki. Teistel sama suurusklassi masinatel kasutatakse reeglina 5–6meetrise haardeulatusega tõstukeid.

Allikas: Malwa Forest AB

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles