Messinael: jagamismajandus jõuab rasketehnikasse

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maamess 2018 maaelufestivalil on seekord väljas verivärske, veel aprilli alguses tööd alustanud uus renditeenus Jeprent, mis lubab rasketehnika vähima vaevaga iga soovijani tuua.

Juba rasketehnika Uber-iks (sõidujagamisteenus, toim.) nimetatav portaal Jeprent on uudne lähenemine renditurule. Teenus võimaldab igaühel enda masinat välja rentida või ise teenust kasutada, kusjuures tehnika ülespanek keskkonda ei maksa - Jeprent küsib tasu alles siis, kui tehing on sõlmitud.

Jeprenti esindaja Tarmo Vaigu sõnul ei olnud loojad varem sellist rakendust kohanud ning teenuse loomisega soovib Jeprenti meeskond rõhuda kogukonnakesksusele. «Külas ei ole vaja igal mehel traktorit omada, piisab sellest, kui ühel on,» rääkis Vaik. «Ressursse on vaja mõistlikumalt kasutada ja kogukondi ühendada, see vähendab ka ökoloogilist jalajälge.»

Kaardirakendus hoiab kokku

Jeprent teenuse juurde loodud kaardirakendus aitab leida lähipiirkonnast sobiva masina ja nõnda ka lisaks transpordikuludelt kokku hoida. «Õigupoolest saigi rasketehnika renditeenuse idee alguse praktilisest vajadusest, kui firma praegune omanik otsis garaaži lammutamiseks ekskavaatorit,» jutustas Vaik. «Alguses kaalusime teenusele igasuguseid nimesid, mis osututusid mujal Euroopas hõivatuks. JEP - see on jaatus ja kinnitus.»

Nime otsides pidasid Jeprendi loojad juba silmas Euroopasse laienemist, Eesti pidavat väikseks jääma. «Rääkides jagamismajandusest ja veebikaubandusest, on Eesti ikkagi väga väike. Kindlasti on mõtet seda asja suuremalt teha,» kommenteeris Vaik.

Juba praeguseks, kui portaali on mõne päevaga juba ligi 50 masinat sisestatud, on teenus palju positiivset tagasisidet saanud. «On palju selliseid ettevõtteid ja eraisikuid, kellel on tehnika ajutiselt seisma jäänud ning alles mõne kuu pärast läheb seda taas vaja,» rääkis Vaik.

Suuredki tegijad teretulnud

Ka juba turul olevaid suuri tegijaid ei lükka Jeprent tagasi, vaid on valmis kõiki soovijaid enda loodud kaardirakendusega abistama ning olemasolevatele rendifirmadele paremat väljundit pakkuma. «Kõik ei piirdu ainult rasketehnikaga,» rääkis Vaik. «Ehitusvaldkonnast on meil pakkumisel näiteks tellingud ja konteinerid ning sisuliselt võib ju ka muruniitja süsteemi sisestada, kuid akutrelle ja kruvikeerajat ei plaani küll laenutama hakata,» lisab ta muigamisi.

Maamessil on Jeprent suure ekraaniga, kus on võimalik vaadata ja testida, kuidas kaardirakendus ja renditeenus koos töötavad. Samuti on messinaelal kaasas elektriroller, mis läheb loosi kõigi vahel, kes enda tehnika jeprent.ee keskkonda aprillis üles panevad.

Jeprent on leitav Maamessi alalt B-23

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles