Messinael: iseliikuv taimekaitseprits vähendab põllu tallamist (1)

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseliikuv taimekaitseprits John Deere R4050i
Iseliikuv taimekaitseprits John Deere R4050i Foto: Baltic Agro Machinery

Selleaastasel Maamessil tuleb naelana välja ka John Deere'i iseliikuv taimekaitseprits R4050i, mis on oma eelkäijatest kergem ja mugavam ning viib põllu tallumise miinimumini.

Uus R4050i iseliikuv taimekaitseprits tõstab pritsimise tootlikkuse uuele tasemele. Masina standardvarustuses on süsinikkiust 36-meetrise töölaiusega lahusepoom. See on 6 korda tugevam, kuid sealjuures 5,5 korda kergem, kui teraspoom. Süsinikkiust poom annab masinale hea kaalujaotuse, mis võimaldab pritsida madalama rehvirõhuga ning vähendada põllu liigset tallamist.

«Täiesti ise masin veel ei liigu, kuid traktorit tal ees ei ole. Selle asemel pritsil endal juhtkabiin,» rääkis Baltic Agro Machinery turundusjuht Ulvi Kullerkupp.

Eriliseks teeb masina veel uuenenud lahusesüsteem, mida John Deere nimetab Powerspray'ks, mis on kaks korda kiiremini (1200 liitrit minutis, varem 560 l/min) vedelikku läbilaskev süsteem. See teeb võimalikuks ka masinaga kiiremini liikuda, teoreetiliselt kuni 30 km/h.

«Tänu süsinikkiust poomile ning eraldi pritsimis- ja lahusesüsteemile on täislastis paagiga koormused paremini jaotunud. Seepärast on ka väiksem oht, et põllumees sellega kuskile kinni jääb, samuti tallab ta nii vähem maapinda,» rääkis Baltic Agro Machinery haakeseadmete tootejuht Kristjan Ruusamäe.

«Ka keskkonnaaspektist on masin tähelepanuväärne,» lisas Ruusamäe. «Täisautomaatse läbipesusüsteemiga väheneb oht, et liigsuures koguses taimekaitsevahendit pääseb loodusesse. Juht saab valida ise lahjendusfaktori ja masin teab palju tal süsteemis jääke on - selle põhjal võtab ta samapalju puhast vett ja lahjendab jäägid pinnasele ohutuks.»

Taimekaitseprits, nagu teisedki selleaastased messinaelad, on leitav mesilasemärgi järgi. Ruusamäe nendib küll, et populaarses kujutluses peetakse praegu taimekaitsepritse ilmselt mesilaste suurimaks vaenlaseks, kuid tegelikkuses on see ikkagi inimene, kes masinat ja keemiat kuritarvitab.

Iseliikuv taimekaitseprits on leitav Maamessi alalt VP-52

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles