Külviaeg on varsti käes

, köögiviljakasvataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Värske köögivilja saamiseks on vaja esimesel võimalusel külvata seemned aeda peenrale või  kasvuhoonesse.

Sügisel korrastatud kasvuhoone ja avamaal ettevalmistatud peenraosa, kuhu on plaanis külvata värskeks roheliseks seemned, on tarvis ainult kobestada. Peenrale tõmmatakse külvivaod, mille  sügavus on 5 ja reavahe 15–20 sentimeetrit.

Enne külvi on hea külvivagude põhjad sooja veega märjaks kasta, lasta taheneda ja alles siis külvata. Seemned külvatakse seemnepakendil oleva soovituse järgi ning kaetakse mulla või kasvuturbaga, külvikatet võiks olla seemnetel 1–1,5 sentimeetrit.

Varakevadel tuleks külvid katta kattelooriga, esialgu võib kasutada kahekordset katteloorikihti. Loor kaitseb külve öökülma eest, tõstab mulla ja õhu temperatuuri, nii kiireneb seemnete idanemine ja tõusmete tärkamine.

Kui päiksepaistelisel päeval on kasvuhoone palav, siis peab katteloori eemaldama, aga aias peenral võib seda taimedel hoida kuni saagini, sest katteloor kaitseb ka kahjurite eest.

Kasvuaegne hooldus on lihtne: taimed vajavad kastmist, vajadusel harvendamist ja kastmisveele võiks lisada köögiviljadele sobivat vedelväetist. Redis on niiskuse suhtes nõudlik, seega vajavad taimed regulaarset kastmist, et vältida kibedaid juurvilju. Vili võib jääda ka väikeseks.

Saagi valmimine oleneb kasvuperioodi pikkusest. Varakevadel on soovitatav kasvatada varajasi sorte. Talisibula, murulaugu ja mugullaugu noori lehti saab lõigata juba siis, kui need on 10 sentimeetrit pikad.

Annan soovitusi, milliseid köögiviljaseemneid võiks varakevadel aeda või kasvuhoonesse külvata. Nagu öeldud, valige alati varajased sordid.

MIDA KÜLVATA

• Aedporgand ʻAmsterdam’, saak valmib 80–90 päevaga.

• Aedsalati ‘Rosela’ lehed on punakat tooni. ʻFrillice’ valmib 45–60 päevaga. Sordi ‘Grand Rapids’ külvi on soovitatav 10päevaste vahedega korrata.

• Lehtsellerit ‘Gigant pascal’ külvata otse peenrale ja kasvuhoonesse.

• Lehtpeterselli ‘Festival 68’ lehed kasvavad kiiresti.

• Misuunat ehk Jaapani lehtnaerist võib külvata aprillist maini.

• Paksoi ehk Hiina lehtnaeri saak valmib 45–50 päevaga.

• Aedspinatit ‘Apollo’ F1 külvatakse kevadel ja sügisel, sort on ebajahukastekindel, saak valmib 45–60 päevaga.

• Redis ‘Jõgeva 169’ on väga varajane, saak valmib 20–24 päevaga. ʻFrench Breakfast’ on silindrikujuline, saak 28–30 päevaga.

• Aedtill ‘Harilik’ on varajane ja saagikas.

• Lehtpeedi ‘Rhubarb Chard’ noori lehti kasutatakse juba kuu pärast külvi.

• Talisibul ‘Bajkal’ külvatakse peenrale aprillis, esimene saak juba mai algul.

• Murulauk ‘Middleman’ külvatakse peenrale, kiire kasvuga.

• Mugullauk on küüslaugu ja murulaugu variatsioon. Kasvatada nagu murulauku.

• Põld-kapsasrohu ‘Green Boy’ noori lehti kasutatakse salatis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles