Riik kavatseb toetada päikesepaneelide soetamist maapiirkondades (2)

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvised päikesepaneelid
Talvised päikesepaneelid Foto: Elmo Riig / Sakala

Maaelukomisjoni tänasel istungil andis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ülevaate, mille kohaselt on riik võtnud sihiks toetada päikesepaneelide soetamist väljaspool Tallinna, teatas Riigikogi pressiteenistus.

Päikesepaneelide soetamiseks on ette nähtud omavalitsustele ja korteriühistutele 1,4 miljonit eurot, mille eraldamine on kavas käesoleva aasta esimesel poolel.

Maaelukomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on riigi abi päikesepaneelide kasutusele võtmisel väljapool suuremaid keskusi teretulnud. «Kui tahame maapiirkondades elukvaliteeti ja tegutsemisvõimalusi otsustavalt parandada, siis peame looma selleks tingimused. Selles omab olulist rolli ka kaasaegne ja ökonoomne energiavarustussüsteem,» ütles Kokk.

Lähiajal avaneb ka Sihtasutuse KredEx kaudu võimalus toetust taotleda riigi- või kohaliku omavalitsuse asutustel, mittetulundusühingutel, äriühingutel, sihtasutustel, seltsingutel või korterühistutel. Nende hulka kuuluvad ka töötlev tööstus, aga ka hotellid ja muud majutusteenuseid pakuvad asutused.

Kolmandik kuludest

Kokk märkis, et toetuse määr on kuni 30 protsenti kulude kogusummast ja kuni 30 000 eurot taotleja kohta. Toetust saab taotleda päikesepaneeli projekteerimise, päikesepaneeli soetamise ja päikesepaneeli paigaldamise kulude katteks.

Komisjoni istungil osalesid ja andsid selgitusi lisaks ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palole veel Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ehituse asekantsler Jüri Rass ning energeetika osakonna energiaturgude korralduse juht Jako Reinaste, Eesti Energia energiakaubanduse regulaarsuhete juht Andres Tropp, Enefit Green AS juhatuse esimees Aavo Kärmas, MTÜ Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni juhataja Andres Meesak ja FootonVolt OÜ juhatuse liige Marek-Andres Kauts.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles