Vaata, kuidas tibud kooruvad

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Braama tibu.
Braama tibu. Foto: Erakogu

Praegu on aeg, mil kanalates inkubaatorid huugavad täistuuride ja iga päev on uued tibud ilmale tulemas.

Pärnumaal tegutseva Nurmenuku talu perenaine Viktoria Kaasik jagab meiega videot, kuidas tibud munast kooruvad.

Kanamunad on inkubaatoris 21 päeva. „Kuna meil pole täisautomaatset inkubaatorit, siis käin igal hommikul ja õhtul mune keeramas ja 21. päeval nad tulevadki, vahel mõni jääb ka 22. päevaks munasse,” seletab Kaask.

Munast kooruvad tibud reeglina kõrvalist abi ei vaja ja hakkavad kohe ise toimetama. „Parem, kui inimene torkima ei lähe ja nii jäävad alles kõige tugevamad linnud. Vahel mul süda ikka valutab ja mõnda natuke aitan, aga üldselt peavad nad ise hakkama saama,” räägib Kaasik.

Videos on koorumas Bresse ja Braama tõugu kanad. „Braamad on väga ilusad ja need lähevad mul müügiks, Bressed on rohkem lihakanad, mis gurmaanide seas hinnatud,” lisab Kaasik.

Aprillis lähevad talu inkubaatorisse kalkuni munad. Kaks emast kalkunit tahavad aga juba praegu kangesti ise haududa ja nii sättis perenaine neile alla kanamunad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles