Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Munadepühad rõõmustavad kaupmehi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Need siin on oma loomulikes värvides munad.
Need siin on oma loomulikes värvides munad. Foto: Liis Niitra

Poed on juba mõnda aega kevadpühade ootuses oma letid erkkollast nänni täis ladunud ja munade müük kasvab iga päevaga, ületades peagi tavalist päevakäivet mitu korda. Poodnikud rõõmustavad, et pühad suurendavad ühtlasi ka muu kauba läbimüüki.

Rimi ostujuhi Margus Amori sõnutsi tuleks pühademunad juba varakult ära osta, sest värske muna koor tuleb palju kehvemini munalt ära kui paar nädalat seisnud munadelt. Samal ajal tõdeb ta, et ees ootavate pühade juurde, mida rahvas ka kevadpühadeks kutsub, kuulub munade kõrval veel palju muudki, mis kaupmeest rõõmustab.

Ees ootab pikk nädalavahetus

„Lihavõtete tähistamine on Eestis järjest rohkem populaarsust kogunud. Tarbijakäitumise mõistes on tegemist nii-öelda pika nädalavahetusega, kus suguvõsa või siis sõpruskond kokku saab. Kaetakse laud ja pakutakse head-paremat. Kuigi tegemist on liikuva pühaga, siis tihti seostatakse seda kevadhooaja saabumisega ja olenemata ilmast alustatakse paljudes kodudes juba ka grillimisega,” räägib Amor. Ta lisab, et kõik see kokku tõstab kaupmeeste müügiootused kõrgeks ja oodatakse ligikaudu 15 protsenti müügitõusu võrreldes tavanädalatega.

Varasem kogemus ütleb sedagi, et munade müük kasvab samanimeliste pühade ajal meeletult. „Kui tavaliselt müüme kanamune tuhandetes, siis munadepühade ajal kümnetes tuhandetes. Kanamune oleme pühade ajaks varunud vastavalt eelmise aasta müükidele. Toona jagus valgeid mune kõikidele ning ilmselt ei tohiks neist puudust tulla ka sel aastal. Mõistagi pakume mune nüüd ka soodsate hindadega. Kokkuvõttes oleme suurenenud nõudluseks valmis,” selgitab Rimi ostujuht olukorda.

Mida tähendavad aga peagi saabuvad pühad munatootjatele? Eesti suurima munatootja Dava Foodsi tegevjuht Vladimir Sapožnin ütleb, et kui tavaliselt müüb ettevõte umbes miljon muna nädalas, siis kahe nädala jooksul enne lihavõtteid üle kolme miljoni muna ehk 50 protsenti rohkem. „Varusid ei saa kahjuks pikalt koguda, sest Euroopa Liidu reeglite järgi tohib muna „parim enne” olla ainult 28 päeva, kuigi külmikus hoides on ka kolm kuni neli kuud täiesti okei. Me näiteks müüme oma grupis Taanist Dubaisse ja Saudi Araabiasse mune, kus need lähevad jaherežiimis konteineriga kuu aega sinna ja seejärel kehtib veel poes „parim enne” kaks kuud,” kõneleb Sapožnin.

Dava Foodsi kanalates on ainult valged kanad, kes munevad valgeid mune. „Kana muneb ikka nii, nagu looduse poolt ette nähtud. Ega seda protsessi kiirendada ei saa. Seetõttu tuleks tarbijail ikka pühadeks mune veidi ette osta,” soovitab Sapožnin.

Väiketootja: Meie mune pole värvida vaja

Ehkki poed müüvad ka erinevaid munavärve ja -lakke, pole neil, kes tarbivad mõne värvilise koorega munadele keskendunud väiketootja toodangut, selliseid abivahendeid osta tarvis.

Ajakirjanduses on juttu olnud Koigi vallas Vaali külas oma hobitalus toimetavast Maarja Koivuojast, kes lubas Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks saada oma suleliste abiga koguni sada erinevat värvi muna. Tal on kümneid eri sorti kanu ja nende ristandeid, kelle abiga siis uusi mune aretab. Uusima värvina sai ta hiljuti oma munadele ka kollase tooni.

Raplamaal poolesaja kana, jäneste ja ühe kitsega toimetav Inre Mehide, kelle kanad munevad ilusaid roosa, rohelise, pruuni ja helesinise koorega mune, teatab, et sattus seda tegema täiesti juhuslikult. „Sõitsime naisega mööda Eestimaad ringi ja ostsime prooviks erinevaid mune kokku ning panime need kodus oma kanade alla hauduma. Vedas, et hakkasime saama seitset eri tooni mune, mis endalegi meeldima hakkasid. Nüüd katsetame huvi pärast edasi,” selgitab ta. Kanu on tal musti, pruune, musta-halli- ja pruuni-valgekirjusid, halle ja ka üks kollakaspruun, keda pere kuldkanaks kutsub. Päris valgeid mune ei mune neist ükski, kõigil on mingi toon juures. Pere müüb mune oma sõpradele ja tuttavatele, aga suuremat hinda värviliste eest ei küsi. „Muna on muna,” lausub peremees. Aga tahtjaid on ilusatel värvilistel munadel muidugi palju. Praegu on munemise kõrghooaeg ja päevas tuleb kuni 35 muna, mis on Mehide hinnangul väga hea tootlus.

Kuna nõudlus värviliste munade järele on kasvanud, siis on Mehidel kavas panna tänavu juba rohkem mune haudele. „Ega siin mingit kunsti pole, sest kana ise haub välja,” lausub ta. Kõik kanad on vabapidamisel ja isegi talvel on luuk lahti, nii et kes soovivad, võivad käia õues värsket õhku hingamas. Pere peab kanu oma põhitöö kõrvalt. „Mingit toetust me ei vaja, aga tahaks, et kui viiks poodi müüki, ei peaks mingeid lisamakse tasuma,” ütleb mees jutu lõpetuseks.

Tagasi üles