Paastuaeg on lõppemas

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lümfisüsteemi puhastamiseks, eriti kui nahal on punne ja allergiaid, sobib kasemahl.
Lümfisüsteemi puhastamiseks, eriti kui nahal on punne ja allergiaid, sobib kasemahl. Foto: Arvo Meeks

Vanasti kestis paastuaeg vastlapäevast lihavõteteni. Siis söödi peamiselt taimset toitu. Lihavõttepühaks hakkasid kanad munele, lehmad lüpsma, merest sai värsket kala, pühadeks tapeti mõni loom ja õuest sai juba värsket.

Tänavune kevad õuest rohelist just ei luba, karulaugudki on lume all. Hakkama tuleb saada sellega, mida varunud oleme. Siiski, mõnel pool juba vahtramahl jookseb ja kanadki on munele hakanud. Ja kauplusest on kõike saada.

Kõige parem on siiski oma sügavkülma ja keldrisse varutu, tublimad on kindlasti ka aknalauale juba rohelise kasvama pannud. Kalendrikevad küll algas, kuid akna taga on veel talv – oleme väsinud ja haigustest kurnatud. Puhastuskuur enne suurt kevadet kulub igati ära.

Kõige tähtsam organismi puhastaja on puhas, mürkideta kasvatatud toit. Puhastuskuuri ajal tasub vältida nisujahu (seda saab asendada kookos- ja tatrajahuga) ning piima.

Lümfisüsteemi puhastamiseks, eriti kui nahal on punne ja allergiaid, sobivad teelehe- ja kolmisrusetee, seller, kasemahl.

Veresoonte puhastamiseks on hea harilik mailane, tatraürt, angervaksatee, arooniad, viirpuumarjad, peet.

Maksa ja sapiteesid puhastavad võilillelehed- ja juured, saialill, raudrohi, kõrvenõges, kibuvitsamari. Need taimed soodustavad sapieritust ja parandavad seedimist. Lisada võib kaselehti, põdrakanepit, põletike korral ka metskuldvitsa. Taimesegu valada üle kuuma veega, lasta tõmmata 15–20 min ja juua 30 min enne sööki või söögiaegade vahel. Ka kevadise vahtramahla kuurid on maksale head.

Neerusid puhastatakse raudrohu, kortslehe, kaselehtede, peterselliga: 1 sl taimepuru valada üle 0,3 l kuuma veega, lasta tõmmata 10–20 min ja juua päeva jooksul. NB! Põldosja ja linnurohtu tuleb keeta 30 min. Kuur võiks kesta 7–10 päeva. Väga tõhus neerupuhastaja on kasemahl, mida aprilli lõpust mai alguseni saab. Praegu müüakse kasemahla poodideski, aga alati võib ka ise sügavkülma panna, hapendada või pastoriseerida, et oleks käepärast võtta. Aedviljadest on head seller, kõrvits, kurk. Marjadest jõhvikad, pohlad, kirsid.

Liigeste puhastamiseks sooladest ja streptokokkidest, mis põhjustavad põletikke ja reumat, sobib soopihl. Soopihla tuleb keeta 30 min või hoida termoses 6−8 tundi. Samuti on kasulikud segud kuldvitsast, angervaksast, kaselehtedest, põldosjast ja kummelist.

Hingamisteede puhastamiseks, kui on olnud tugev bronhiit või kopsupõletik ja köha pole veel kadunud, sobivad paiseleht, Islandi samblik, kassinaeris, teeleht, üheksavägiseõied. Samuti aprillis õitsema hakkava paiselehe õied. Taimed valada kuuma veega üle ja lasta tõmmata 20 min. Islandi samblik vajab keetmist 30 min ja seejärel tõmbamist umbes 45 min, kuni moodustub sültjas mass. Kibeda maitse peletamiseks võib sambliku enne keetmist kuuma vette panna, lasta mõni minut seista, valada vesi ära ja uue veega keema panna.

Soolestiku puhastamiseks jääkainetest, mis soolteseintele kogunevad, võib kasutada toidus linaseemnejahu nii smuutide kui ka jogurtiga. Koos marjajahudega sobib kama asemel. Soolestikku puhastavad kõik teisedki seemned (kõrvits, tšiia ja kliid), aedviljad ja aprillis loodusest saadav karulauk. Kel akna peal rohelist sibulat või küüslauku, siis needki on abiks. Aedviljadest kabatšokid ja muud kõrvitsalised, soovitatavalt koorega. Sobivad ka hoidisena.

Parasiitide vastu aitab soolikarohu- ja koirohutee või tinktuur, kõrvitsaseemned ja kuivatatud kukeseened. Kukeseentest jahvatada jahu või teha tinktuur. Kes alkoholi ei taha, võib tilgutada tinktuuri kuuma vee sisse. Kukeseenepulbrit võib ka lihtsalt veega segatuna sisse võtta, seda kuumutada ei tohi. Kasutada 30 min enne sööki, kuuri pikkus 10 päeva.

Ülihead keha puhastajad on toormahlad ja smuutid, mida saab valmistada juur- ja puuviljadest, marjadest. Ideaalne oleks, kui need pärineksid mahekasvatusest. Mahlu võib valmistada seguna, näit porgand-õun-ingver-seller. Peedimahl peaks enne tarvitamist umbes pool tundi lahtiselt seisma. See on eriti tõhus verele ja veresoontele, ka kehvveresuse korral ja pärast keemiaravi. Porgandi ja peedi mahlapressijääkidest saab valmistada pirukaid, kotlette, lisada tainasse jahu asemel, suppidesse, ühepajatoitu. Kel pole mahlapressi ega mikserit, saab valmistada toorsalateid.

Mikseriga võib teha smuutisid. Sügavkülma marjadele ja mahladele saab lisada tärkavat rohelist, idusid ja rohejahusid. Ise valmistan hommikuti smuutit leotatud toortatrast, meest või agaavisiirupist, õuntest ja sügavkülma varutud marjadest. Kasutada saab ka kuivatatud taimi. Näiteks on hea smuuti banaanist, punasest sõstrast, tšiiaseemnetest ja kõrvenõgesejahust. Vedeldamiseks lisada vett või vahtramahla. Sobib ka põdrakanepi, võilillelehe vm jahu. Kõrvenõgese tarvitamise aeg on oktoobrist maini, valgel ajal sellega liialdada ei maksa, siis saab keha oma serotoniinikoguse juba päikesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles