Maamess keskendub professionaalidele

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

19.–21. aprillil Tartus toimuval Maamessil oma toodangut tutvustada soovivaid firmasid ja ettevõtjaid oli tunduvalt rohkem, kui messiala mahutab. Osalejate arv jääb nagu mullugi poole tuhande kanti. Uusi tulijaid on igal aastal olnud kuni 150, nii ka tänavu.

Maamessi projektijuht  Margus Kikkul nendib, et kuna oma kaubaga messile pääseda soovijad on palju, saavad nad osalejaid valida. Jälgitakse, et Eesti firmad pääseksid end tutvustama ja mess püsiks endiselt põllumajandus- ja metsanduskesksena. „Ehitus ja autod võiksid jääda pigem Tartu Näituste teistele messidele. Ka turupoolt üritame mitte väga suureks paisutada, et Maamessist ei kujuneks tavaline laat,” lisab ta.

Seitsmel hektaril ja 500 firmaga Maamess on saavutanud maksimumi ja korraldajad laienemisplaane ei pea. „Maamess on valmistoodang ja seda pole vaja enam muuta. See peaks jääma ikka esmajoones äritegemise, mitte meelelahutuse kohaks,” usub Kikkul. 

Praegusest suuremal pindalal ei suudaks külastaja kõike haarata ja paratamatult jääks osa nägemata või peaksid külastajad olema kohal kaks päeva. See ei tundu aga reaalne. „Mess paneb juba praegu Tartu ja selle ümbruse hotellid umbe, suurema messi tarvis võib hotellikohti lihtsalt puudu jääda,” selgitab Kikkul.

Oleme juba harjunud, et Maamessi külastab palju põhjanaabrite gruppe, aga aasta-aastalt näeb aina enam ka lõunanaabreid. „Soome on väga tugevate messitraditsioonidega. Kui mess toimub, siis tullakse ka Lapimaalt Helsingisse kohale. Seal on messiturism väga levinud ja nii nad meiegi juurde jõuavad,” ütleb Kikkul. „Mõni aasta tagasi ütlesidki Soome firmad, et neil on väga kasulik Maamessile välja tulla, sest siin on palju Soome külastajaid.” 

Soomlaste kinnitusel saavad nad siin sõlmida kontakte ka oma kodumaiste klientidega. On täiesti võimalik, et Maamessile tulev Läti firmagi saab siin kodumaiseid kliente. Nii ongi varasemate aastatega võrreldes tänavu messil rohkem Läti firmasid. „Selgelt on näha, et Eesti ja Läti firmad on hakanud aktiivselt koostööd tegema,” lisab Kikkul.

Põllumeeste kõrval on messile loomulikult oodatud kõik linnainimesed ja lapsed. „Eks teeme messi ikka nii, et kui kuskilt Eesti otsast hakatakse tulema, siis ikka täis autoga ja tervel perel on terveks päevaks meie juures tegevust,” sõnab Kikkul.

Põllumajandusega iga päev mitte kokkupuutuv inimene saab messil hea ülevaate, millega maal tegeletakse. Usutavasti avaldab muljet meie põldudel kasutatav uus tehnika. Kui mehed saavad tehnikat uudistada, siis perenaistel on põnev talutoodangu ja aianduse müügialadel ringi käia ja lastel loomi vaadata.

Traditsiooniliselt on messil tõupullide näitus ja oksjon ning raievõistlus. Erilisena võib välja tuua veel  Baltic Agro Machinery korraldatava näituse, kus näeb, kuidas John Deere’i traktor on saja aasta jooksul arenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles