Sangaste taluturg edendab piirkonna elu

Maarius Suviste
, Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojal ajal on Sangaste taluturul märkimisväärselt rohkem müüjaid-ostjaid, kui oli märtsi keskel.
Soojal ajal on Sangaste taluturul märkimisväärselt rohkem müüjaid-ostjaid, kui oli märtsi keskel. Foto: Maarius Suviste

Valgamaal Sangastes on käima lükatud taluturg. Laupäeviti toimuvatest taluturupäevadest on saanud toredad koosviibimised. Taluturu algatas ja käivitas piirkonna pärl Sille Roomets. Tema oli see, kes ütles, et kaua siin mõelda – ära tuleb teha.

„Idee tuli, kui järjest kasvas soov saada kohalikku ja talutoitu, mida kohapealt kauplusest aga ei leidnud. Olen harjunud lapsest saati mõtlema, et vingu vähem ja kui tahad, et midagi muutuks, tuleb ise teha ja kaasa lüüa,ˮ räägib Sangaste taluturu eestvedaja Sille Roomets.

Sangaste Rukkiküla võrgustik oli nõu ja jõuga abiks mõtlemas ja ette valmistamas.

Appi tulid Sangaste Rukki Maja ja Silva-Agro peremees Aavo Vällo ning Kunstimäe talu peremees Andres Salum. Taluturupäevadega alustati Sangaste Rukki Maja juures 2016. aasta oktoobris, esialgu katsetades huvi ja vajadust.

Esialgu oli Roometsa jutu järgi ka pisut keeruline leida müüjaid – selgus, et polegi väga palju talusid, kes toodaksid midagi. „Leidsime müüjaid muudelt taluturgudelt, kutsusime neid Antslast, Otepäält, mõni on kaugemaltki,ˮ märgib ta. Ostjad ja talunikud võtsid turu omaks, ja nii oli julgust edasi minna järgmiste sammudega.

Et võtta maha hirm tervisekaitsenõuete ja õues müümise ees, toimus eelmise aasta kevadel talude ja koduköökide infopäev. Valmis sai ka kohaliku omaalgatuse programmi projekt, mille abil oli võimalik soetada turuletikomplekt.

Kui algne mõte oli soetada teisaldatavad letid, mida talud saaksid mujalgi laatadel kasutada, siis pikapeale küpses ikkagi otsus hankida varjualusega turuletid, et kaitsta ostjaid, müüjaid ja kaupu vihma, tuule ja lume eest. Turuletid valmisid eelmise aasta juulis. Vald tuli nõu ja jõuga appi ning turuletialune maa saadi taluturu korraldamiseks tasuta kasutada.

Innustust saadi Antslast

Endine Sangaste volikogu esimees ja praegune Otepää volikogu aseesimees Rando Undrus ütleb, et projekti elluviimine kulges rahulikus tempos nagu eestlastele kohane – et oleks aega läbi mõelda, järele mõelda, katsetada, proovida.

Tema enda roll taluturul on olnud olla tehniline ja logistiline abijõud, kui asi puudutab laudade ja pinkide tassimist või muusika jaoks kõlarite vedamist. Samal ajal on ta ka kaupa müünud: paar-kolm korda on mõni müüja palunud abi, kui on ise pidanud ära olema ja ostjad kaupa oodanud.

Undrus selgitab, et eesmärk oli tagada, et piirkonna inimesed saaks osta värsket kohalikku toidu. Selleks tuligi algatada Sangastes taluturu traditsioon, kust saab osta piirkonnas kasvatatud köögi- ja juurvilja ning sellist toidukaupa, mida kohalikust poest ei saa. „Innustust saime Antsla taluturu edukast stardist ja meie taluturu aeg ongi rihitud nii, et see Antslaga ei kattuks,ˮ märgib ta.

Rando Undrus lisab, et Sangaste taluturu letikomplekt on avalikus kasutuses Sangaste Rukki Maja juures parkla haljasalal. Seda hooldab MTÜ Sangaste Rukkiküla ja kohalikud meistrimehed. Turulettide soetamist toetasid kohaliku omaalgatuse programm, Sangaste Rukkiküla ja Sangaste vald.

Kaup poole tunniga otsas

„Taluturupäevast on saanud mõnus laupäevahommikune ajaviide pere, tuttavate ja naabrite seltsis, ostes värsket talukaupa otse tootjatelt. Ühest turust teevad õige turu inimesed ehk müüjad ja ostjad. Mida rohkem neid on, seda lahedam ja vahvam see kõik on. Oluline on, et turg toimiks järjepidevalt,ˮ kõneleb Rando Undrus.

Sille Roometsa ütlust mööda on väiketootjad avastanud ka uue võimaluse otse kodust müüa, selle asemel et käia kaugetel laatadel.

Kes ostmas-müümas käivad? „Enamasti ikka kohalikud inimesed Sangaste-Puka-Otepää piirkonnast, samuti siin piirkonnas suvitajad ja ka möödasõitjad,ˮ ütleb Roomets. Talud ja väiketootjad on peamiselt Sangastest, Otepäält ja Antsla vallast.

Rando Undruse sõnul on ostjad juba harjunud Kõrtsijüri talu lihatoodetega, aga ka suitsukala ja värske kalaga (viimasega siis, kui meri armuline on) ning aiasaadustega. Kevadisel ajal ootavad ostjad ka istikuid ja lilli.

Oma kandist on pärit ka kitsepiimatooted ja koogid ning pirukad ja vutimunad, kartulid, porgandid, mis sageli on lausa ette tellitud. „Võib-olla üks erilisemaid müügiobjekte on olnud näiteks lastelegi rõõmu pakkunud küülikud,ˮ lisab ta.

Taluturg toimub märtsist detsembrini kuu keskmisel laupäeval 10–12. Suvisel ajal on müüjad kohal varemgi ja ostjate olemasolul nõus olema pisut kauem, kui kaupa jätkub. Samal ajal on juhtunud, et mõni kaup saab otsa esimese poole tunniga.

Turupäevadest, müüjatest ja müügile tulevatest kaupadest teavitamiseks on Facebookis loodud leht Sangaste Taluturg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles